Published On: lun, Mar 25th, 2013

Comerciantii trebuie sa-si adapteze casele de marcat pentru a inscrie CUI-ul pe bonurile fiscale

Share This
Tags

*Comerciantii trebuie sa-si adapteze soft-urile aparatelor de marcat electronice pentru a inscrie pe bonurile fiscale codul unic de inregistrare al cumparatorilor platitori de TVA*

Platitorii de TVA pot deduce taxa pe valoare adaugata pe baza bonului fiscal pentru orice achizitii de bunuri si servicii, daca fiecare bon are o valoare de maxim 100 de euro, inclusiv TVA, cu conditia ca furnizorul sa inscrie pe bonul fiscal codul unic de inregistrare (CUI) al beneficiarului, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal, intrate in vigoare la 14 martie.

Aceste prevederi sunt aplicabile inclusiv pentru livrarea de carburanti auto pe baza de bonuri fiscale. De la aceeasi data si-au incetat aplicabilitatea prevederile referitoare la justificarea deducerii TVA pentru carburantii auto pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora, in conditiile in care erau stampilate si aveau inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare a autovehiculului.

Cursul de schimb utilizat pentru determinarea in euro a valorii bonului fiscal este cel din data emiterii bonului fiscal.

“In vederea aplicarii noilor prevederi, orice comerciant care doreste ca bonurile fiscale sa poata constitui documente pentru deducerea TVA la beneficiari persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA pot sa-si adapteze soft-urile aparatelor de marcat electronice fiscale astfel incat sa poata inscrie pe bonuri, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrate in scopuri de TVA al beneficiarului”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Comerciantul care nu au soft-uri adaptate va emite, la socilitarea cumparatorului, factura pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii care sa cuprinda toate elementele pervazute de Codul Fiscal.

Chiar si in situatia in care comerciantii si-au adaptat soft-urile si pot insera CUI-ul pe bonul fiscal, iar cumparatorul solicita suplimentar emiterea facturii, comerciantul are obligatia sa o emita, pe langa bonul fiscal, potrivit legislatiei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-