Published On: mar, Mar 19th, 2013

Cinematografia romaneasca este in doliu. Actrita Irina Petrescu a murit la Spitalul Elias

Share This
Tags

Actrita Irina Petrescu a murit, azi, la varsta de 71 ani, dupa o scurta, dar foarte grea suferinta. Aceasta fusese transferata in urma cu doua saptamâni de la Spitalul de Urgenta Floreasca la Spitalul Elias.

Actrita preciza, in urma cu 6 ani, ca dupa absolvirea liceului, intentiona sa dea la arhitectura. Dar cum era indragostita de un baiat si parintii ei banuiau ca si el urmeaza arhitectura, au convins-o sa dea la Filologie, sectia Limba franceza.

“Desi eram bine pregatita, am incurcat-o la retroversiune si am cazut. Drept consolare, parintii m-au dus la restaurantul <Continental>, unde canta favorita lor, Ioana Radu. Observam ca in jurul mesei noastre se invarteste un domn cu barba. Deodata, facandu-si curaj, acesta se apropie si ii adreseaza tatei cateva cuvinte. Tata ni-l prezinta: <Dumnealui este regizorul Savel Stiopul si ar vrea ca Irina sa faca o proba de film>. Eram si incantata, dar si mirata. Eram mioapa, aveam o dantura cam pregnanta si o acnee rebela. Ce-o fi gasit la mine. Am dat totusi proba. Filmul lui Savel nu s-a mai facut, in schimb probele mele au fost aratate lui Ciulei, care cauta o interpreta pentru <Valurile Dunarii>. Lui i-au placut si asa am ajuns sa joc in acel film. Dintre filmele care inca mai imi plac si astazi, desi s-au scurs atatia ani de cand am jucat in ele, se numara <Duminica la ora sase>, al lui Lucian Pintilie si <Diminetile unui baiat cuminte>, al lui Andrei Blaier. In ambele pelicule am avut un partener pe masura, pe Dan Nutu”, declara marea artista.

In ziua de 19 iunie, mult indragitei actrite Irina Petrescu, atingand varsta de 66 ani, i s-a acordat Premiul pentru intreaga activitate cinematografica.

Irina Petrescu s-a nascut pe 19 iunie 1941 si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale” Bucuresti, promotia 1963, la clasa profesorilor Ion sahighian si David Esrig. S-a remarcat inca din timpul studentiei, cel care a descoperit-o fiind regizorul Savel Stiopul. Acesta a chemat-o sa dea probe pentru un proiect de film care nu s-a mai realizat, dar atunci a fost vazuta de Liviu Ciulei, care a distribuit-o in rolul principal Ana Strejan din “Valurile Dunarii” (1960).

* O cariera bogata la Teatrul “Bulandra” *

Irina Petrescu a jucat in numeroase spectacole pe scena Teatrului Bulandra din Bucuresti, intre care: Lena – in “Leonce si Lena”, de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei (1970); Elena – “Anuntul la mica publicitate”, de N. Gingsburg, regia Sanda Manu; “A douasprezecea noapte”, de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1973); Cecil – “Elisabeta l”, de Paul Foster, regia Liviu Ciulei (1974), Jennifer – “Ferma”, de David Storey, regia Sanda Manu (1975); Cecilia – “Casa cea noua”, de Carlo Goldoni, regia Valeriu Moisescu (1978), Cristina – “Judecata in noapte”, de Buero Vallejo, regia Tudor Marascu (1981); Ines – “Cu usile inchise”, de Jean Paul Sartre, regia Mihai Maniutiu (1982), Ea – “O, ce zile frumoase!”, de Samuel Beckett, regia Mihai Maniutiu (1985), Margot – “Dimineata pierduta”, de Gabriela Adamesteanu, regia Catalina Buzoianu (1986), Visa – “Io, Mircea Voevod”, de Dan Tarachila, regia Alexandru Tocilescu (1986), Milordino – “Uriasii muntilor”, de Luigi Pirandello, regia Catalina Buzoianu (1987), Celimene – “Mizantropul”, de Moliere, regia Valeriu Moisescu (1989), Beatrice – “Teatrul comic”, de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcarete (1992), Caesonia – “Caligula”, de Albert Camus, regia Mihai Maniutiu (1996), Doamna Diderot – “Libertinul”, de E. E. Schmitt, regia Alexandru Tocilescu (1998), Regina mama – “Thomas a Becket”, de Jean Anouilh, regia Adrian Pintea (1999), Maria Vasilievna Voinitkaia – “Unchiul Vanea”, de A. P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy (2001), Maria Mihailovna – “Oblomov”, dupa I. A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu (2003), Arina Panteleimonovna – “Casatoria”, de Gogol, regia Yuriy Kordonskiy (2003).

Comentarii

comentariu

About the Author

-