Published On: joi, Mar 28th, 2013

Cat te costa o “vizita” la piata ?

Share This
Tags

*Gospodinele care stiu sa faca diferenta intre legumele si fructele cumparate din supermarketuri si cele de la producatori, le prefera pe cele din piata*

Acestea din urma sunt mai proaspete si unele provin de la tarani, iar in piete tarabele sunt pline ochi. Reporterii infobraila! iti spun cat te costa, cum sa le cumperi si cum sa le pastrezi proaspete cat mai mult timp. Chiar daca preturile nu sunt tocmai mici, nu vezi om care sa nu plece incarcat cu plase pline cu urzici, stevie, loboda, salata, ceapa sau spanac.

Salata de legume trebuie sa fie si gustoasa si colorata si asta nu doar sa ne incante privirea, ci pentru a ne spori sanatatea. Primavara este momentul sa diminuam consumul de carne si sa crestem consumul de verdeturi si legume de sezon.

Preturile practicate pleaca de la la 3 lei pe kilogram si ajung la 4,5.

In Piata Mare castravetii costa 8 lei, cartofii 2 lei, ridichii 1,5 lei, varza 2.5 lei, salata 2 lei, ceapa 1 leu, rosii 9 lei kg, spanacul 2 lei kg, stevie 0.5 lei kg, loboda1,5 lei pe kg, mararul si patrunjelul 1 leu legatura. Insa fructele si legumele cele mai ieftine sunt in Piata Mare. Aici, preturile la ceapa sunt mai mici cu 1 leu si nu depasesc 1,5 lei. Cartofii, se vand cu 2 lei kilogramul, fata de piata Concordia unde preturile incep de la 2,5 lei, in functie de comerciant. O explicatie pentru aceste preturi foarte reduse poate fi si pretul de inchiriere al unei tarabe. Daca o taraba mica la sectorul legume, fructe, zarzavat din zona D – Piata Vidin, Cezer Petrescu sau ‘Doi Cocosi” pretul de inchiriere este de 3,9 lei mp pe zi, pentru Piata Centrala si Concordia, tarifele incep de la 7,0 lei mp pe zi – pentru o taraba mijlocie, iar pentru una mare pretul va fi de 7,5 lei mp pe zi fata de 7,0 lei mp pe zi cat era in anul precedent.

Cum sa alegem si sa pastram aceste legume gustoase cat mai mult timp:

Cumpara ceapa verde cu bulbi albi si frunzele de o culoare vie, verde. Evita ceapa care are bulbii curatati de coaja si pielita, patati sau loviti. De asemenea, evita sa cumperi ceapa cu frunze vestede, rupte, lovite sau patate. Apasa usor pe bulbi daca iese un sirop urat mirositor si de culoare galbuie inseamna ca interiorul nu este bun.

Cum se pastreaza? Ceapa verde se pastreaza la frigider, ferita de lumina si ambalata in pungi de hartie. Daca doresti sa o consumi peste un anumit timp, nu o spala! Apa va afecta frunzele, iar ceapa se va inmuia si va putrezi.

Caserole de plastic pentru ridichi

Cum se aleg? In primul rand, ridichile trebuie sa fie tari, sa-ti dea senzatia de prospetime. Evita sa cumperi ridichi moi, cu textura incretita si pulpa seaca.Ai grija sa nu fie putrezite! Motivul? Multi vanzatori tin ridichile in buchete, intr-un borcan cu apa, pentru a le pastra proaspete cat mai mult timp. Frunzele putrezesc si pot afecta bulbul. Cum se pastreaza? Ridichile se pastreaza fara frunze si fara a fi spalate. Depoziteaza-le in caserole de plastic inchise etans sau in pungi de hartie la loc intunecos si racoros.

Urzicile se tin in frigider maximum doua zile

Cum se aleg? Cumpara de la piata urzici cat mai fragede si evita-le pe cele care sunt vestede si foarte inchise la culoare. Alege frunze proaspete si tinere. Inainte de a le prepara curata-le de iarba si spala-le de mai multe ori pana cand apa ramane curata.

Cum se pastreaza? Urzicile nu se spala daca vrei sa le consumi peste o zi sau doua. Se depoziteaza in frigider, in pungi de hartie. Nu le tine prea mult depozitate pentru ca se vor vesteji.

Pastreaza salata in locuri intunecate

Cum se alege? Salata verde este vedeta sezonului. Cand cumperi, alege salata tanara, sanatoasa, cu frunzele subtiri si culoare vie. Evita salata vestejita, cu frunze taiate, rupte, murdare si patate.

Cum se pastreaza? Salata se poate pastra intr-un loc intunecat si racoros cum este frigiderul. Fereste-o de umiditate sau apa pentru ca se va vesteji repede. Salata nu tine foarte mult timp, asa ca este recomandat sa o consumi cat mai repede.

Comentarii

comentariu

About the Author

-