Published On: Soare, Mar 10th, 2013

Cartofii prajiti, in topul celor mai toxice alimente

Share This
Tags

* Cartofii prajiti se afla în topul alimentelor de evitat pentru un regim de slabit, dar continua sa fie o atractie puternica, mai ales în momentele de slabiciune, cand excesele alimentare au rol de consolare sau de eliminare a stresului *

Consumati timp de mii de ani doar de incasi, cartofii au sosit în Europa abia la sfarsitul secolului al XVI-lea, iar intrarea lor în bucataria europeana nu a fost deloc rapida. În prezent, în Belgia se consuma cea mai mare cantitate de cartofi prajiti pe cap de locuitor dintre toate tarile europene, iar Olanda este pe locul 2.

Atractia belgienilor catre cartofii prajiti dateaza de acum peste 300 de ani, cand taranii au început sa prajeasca cartofi sculptati în forma de peste pe timpul iernii, cand raurile erau înghetate si pescuitul imposibil.

În cazul cartofilor prajiti cumparati la fast food, aproape jumatate din valoarea nutritionala completa provine din grasimile absorbite în timpul prajirii. Pentru cartofii prajiti de la McDonald’s, grasimea absorbita de cartofii prajiti asigura pana la 45% din totalul valorii nutritionale.

Atunci cand sunt prajiti în uleiuri vegetale partial hidrogenate, cartofii absorb grasimile ce deregleaza echilibrul colesterolului din corp. Grasimile cresc nivelulul LDL, colesterolul “rau” si îl scad pe cel al HDL, colesterolul “bun”. În plus, atunci cand uleiul nu este schimbat la timp, cartofii prajiti pot contine si compusi cancerigeni.

Cartofii prajiti sunt extrem de bogati in grasimi saturate, conducand la obezitate, crescand nivelul de colesterol rau si riscul de boli de inima, accident vascular cerebral sau diabet de tip II. Fiind o sursa bogata de carbohidrati cu absorbtie rapida, cartofii prajiti fie sunt utilizati imediat ca sursa de energie, fie depozitati, la fel de repede, sub forma de grasime.

Continutul mare de sodiu al cartofilor prajiti determina cresterea tensiunii arteriale, a riscului de boli cardiovasculare si de accident vascular cerebral. Recomandat este sa nu depasim o lingurita de sare pe zi, incluzand sarea din alimentele consumate zilnic (de la lactate la oua sau paine).

Comentarii

comentariu

About the Author

-