Published On: lun, Mar 25th, 2013

Carti de identitate electronice cu amprenta si microcip

Share This
Tags

* Incepand cu 1 iulie, romanii pot sa opteze pentru buletinul electronic cu cip, care  va contine imaginea faciala si amprentele a doua degete *

Cartile de identitate dupa model european, de marimea unui permis de conducere, vor intra in vigoare de la 1 iulie, moment din care se va putea opta si pentru buletinele biometrice.

Cartea de identitate normala va fi si ea putin modificata. Vor fi mult mai mici si vor semana cu permisele de conducere. In plus, datele titularului vor fi inscriptionate atât pe fata cât si pe verso. Asta spre deosebire de vechile buletine, ale caror date sunt inscriptionate doar pe fata iar ca dimensiuni, sunt mult mai mari.

In ceea ce priveste cartea electronica de identitate, aceasta va avea un cip care va va contine imaginea faciala si amprentele a doua degete. Autoritatile sustin ca acest model garanteaza un grad de protectie ridicat impotriva furtului de identitate. Insa modelul a creat multe controverse. In urma cu zece zile, sute de preoti si oameni care nu sunt de acord cu noul model au protestat in fata Palatului Parlamentului.

Referitor la valabilitatea celor doua modele de buletine, termenul va fi acelasi. Patru ani pentru tinerii cu vârsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, sapte ani pentru persoanele cu vârste cuprinse intre 18 si 25 de ani, zece ani, dupa implinirea vârstei de 25 de ani si permanent pentru cei care au implinit deja 55 de ani.

Specialistii din cadrul Ministerului de Interne asigura ca buletinul electronic nu va fi impus. Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-