Published On: mar, Mar 19th, 2013

Carduri de sanatate europene pentru romanii care vor sa calatoreasca

Share This
Tags

* Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va relua productia de carduri europene, sub forma de cartele plastifiate *

Cardul de sanatate european se elibereaza gratuit la cererea persoanei asigurate si poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE. Acesta se distribuie persoanelor asigurate in urma unei solicitari catre casa de asigurari sociale de sanatate de care apartin.

Potrivit unui comunicat transmis  de CNAS, toate persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din România, aflate in sedere temporara pe teritoriul unui stat membru din motive turistice, profesionale sau pentru studii, pot utiliza cardul european de asigurari de sanatate eliberat de institutia competenta din România.

Cardul este valabil sase luni si acopera urgentele, in spitalele publice din Uniunea Europeana, dar si din Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.

“In cazul in care persoana asigurata in sistemul de asigurari sociale de sanatate din România se deplaseaza pe teritoriul statului membru UE/SEE fara sa solicite eliberarea unui card european sau in situatia in care acesta a fost pierdut, a fost furat sau alte motive asemanatoare, si in timpul acestei deplasari starea ei de sanatate necesita asistenta medicala, aceasta persoana are urmatoarele optiuni: sa solicite un certificat provizoriu de inlocuire de la casa de asigurari de sanatate unde acesta este luat in evidenta ca persoana asigurata, sau sa suporte contravaloarea asistentei medicale urmând ca, la intoarcerea in statul de asigurare, sa recupereze sumele platite, prin intermediul formularului E126, de la casa de asigurari de sanatate unde este asigurat”, se mentioneaza in comunicatul transmis de CNAS.

Comentarii

comentariu

About the Author

-