Published On: mar, Mar 26th, 2013

Bunea Stancu tranforma Spitalul Judetean intr-unul de top

Share This
Tags

* “Le spuneam conducatorilor nostri ca nu ma poate invata pe mine un secretar de stat cum se fac licitatiile. Le-am zis ca pe mine ma recomanda modul de gestionare a banilor spitalului, dintr-un spital care avea 400 de miliarde gaura, azi e un spital care are 100 de miliarde in cont”, spune presedintele CJ * “Este pe departe cel mai dotat spital din Romania, nici centrele universitare nu au dotarea pe care o are Braila” *

“Am inceput salile de operatie si speranta mea e ca terminam la 30 mai, ca americanii care vin sa se opereze in ele. Incepem de luni radioterapia, o investitie de un milion doua sute de euro partea de constructie si mai costa cam 6 milioane de euro aparatura. Sunt accelaratoare doua, unul de joasa si unul de inalta, si un scintigraf, care coordoneaza zona respectiva, pentru a nu mai bombarda tesuturi care sunt sanatoase. Se rasuceste in jurul tau si te bombardeaza din toate partile astfel incat sa te curete doar in zona respectiva. Am inceput pediatria si cardiologia, suntem avansati cu medicii, deja doctorul Zarma, care este unul din cei mai titrati, alaturi de Teleanu, la cardiologie interventionala, a venit cu un colectiv de medici la Braila, care ii sunt rezidenti si termina la toamna. Incercam demersuri, sa realizam un Centru National de Infarct la Braila. Asta inseamna ca 24 din 24 de ore medicii stau la dispozitai celor care fac infarct, pentru a le impalnta stenturi”. Nu este declaratia vreunui politician dintr-o tara occidentala unde spitale bine doatate s egasesc la tot pasul. Este declaratia presedintelui CJ Bunea Stancu. Si este vorba despre Spitalul Judetean de Urgenta.

Intrebat daca modelul aplicat la Spitalul Judetean Braila, care nu mai functioneaza pe minus, a fost preluat in tara, presedintele CJ Braila a spus: “Ca sa ajungi sa-i inveti pe altii, trebuie sa aiba si stofa cel pe care il inveti, ca sa poata sa aplice, sa aiba curaj. Sunt multi care nu fac nimic, ei merg pe principiu ca daca nu fac nimic, nu au dosar la DNA la ANI. Daca faci, multi se intreaba, daca a facut, asta a furat sigur, suta la suta. Asta e mentalitatea romanului! Va spuneam, daca se duc doi la Bruxelles si vorbesc pe rand cu comisarul Hann, ca sa dau un exemplu, primul vorbeste despre al doilea, al doilea despre primul, de rau, si ambii despre raul din tara. Ce o sa zica un comisar despre noi? Ca suntem niste nebuni. Cine o sa faca plasamente de fonduri intr-o zona conflictuala? Nimeni”.

Despre modernizarea spitalului, Bunea Stancu vorbeste din inima. Este un proiect care i-a iesit suta la suta:  “Eu le-am atras atentia chiar ieri, am vorbit mai mult despre acest subiect. Noi facem dotari foarte multe, anul asta ne ducem spre 600 de miliarde, in spital. Astazi, spitalul se pregateste sa devina spital clinic. Sper ca pana in iunie sa devina spital clinic si sa avem categoria a II-a, cum e normal sa avem din punct de vedere al dotarii. Este pe departe cel mai dotat spital din Romania, nici centrele universitare nu au dotarea pe care o are Braila. Astazi, au inceput salile de operatie, sunt 3 etape, 6, 3, 2, adica 11 sali in dotare. Totalul investitiei este in jur de 6 milioane de euro. Costa foarte mult reabilitarea zonei respectiva, fiind facuta in timpul comunismului , neavand circuitele europene. Trebuie sa avem acreditare pe salile de operatie pentru a face turism medical. Daca nu facem turism medical, ceea ce se intampla cu coplata este ca si cum cineva ar baga un bat intr-un lac de 600 de hectare si crede ca a tulburat apa. Este o greseala cu 5 sau 10 lei la iesire, la externalizare. Nu am inteles si nu impartasesc acest punct de vedere. Asta inseamna ca raportam la UE ca am facut plata. Este o greseala. Eu as fi lasat standardul care este standard, as fi creat zone mai inalte din punct de vedere al alimentatiei, al spatiului locativ, al serviciilor. Apas butonul, in 10 secunde, trebuie sa fie asistenta la pat la mine, ca de asta platesc, nu vine nu te platesc. Si am putea crea si al treilea standard care inseamna icre negre, sa te dea cu ulei de palmier”.

daca are curaj sa faca asa ceva? Are! “Eu am curaj sa le fac, oricum le fac, nu am o problema cu asta. Vorbeam si la conferinta de presa, tara este plina de prosti, adica de constatatori. Cei destepti, care au si solutii, nu prea se gasesc in Romania, din pacate. Toata lumea constata si este predispusa sa spuna  ca suntem un popor de hoti, ceea ce nu este adevarat. Va reamintesc ca sunt tari unde oameni care au afaceri, chiar si cu statul, ocupa functii de ministri, chiar si mai inalte, de prim-ministri. Exista o conditie, cand te-a prins acolo ca ai incalcat transparenta si ai favorizat firma, te duci direct la puscarie. Foarte simplu. Cu alte cuvinte, educatia o faci cu constrangerea, cu asa-zisul par, la figurat, nu cu na dosarul, te mai judec vreo sapte ani si se trezeste ca aceea persoana nu mai are dreptul la functii publice, cand nu mai e deputat”.

La un pas de a crea un etalon al spitalelor din Romania, Bunea Stancu nu se gandeste doar la dotari. Vrea elicopter, dar vrea sa aduca si pe cei mai buni medici din lume sa opereze la Braila: “Ne gandim si la un elicopter, de ce sa nu recunoastem si asta. Unul care sa nu fie scump, cu care sa ne rezolvam problemele. Ca nu am nevoie sa  zbor peste munti cu el. Eu o sa ma lupt sa reusesc sa fac ceva in Braila, chiar daca nimeni nu crede. O sa facem la Braila operatie pe tiroida. Avem o echipa tanara care se va specializa pe operatie pe glanda tiroida. Exista posibilitatea sa facem o abordare peste granitele Romaniei pe acest subiect. Vom face in Braila ca o noutate in Romania embolizare.Acest doctor care are pana in 40 de ani opereaza in Franta si am aranjat cu el sa faca embolizari aici. De obicei acestea se fac in Germania si Belgia, si vor fi profesori care vor veni sa opereze in Braila, cand vom aveam sali moderne. Vor pleca foarte multi doctori la Viena. Vrem sa rezolvam si pe partea de neurochirurgie. Aducem un chirurg de mare valoare, astfel Galatiul se va muta aici ca nu au are incotro. Suntem cu mult peste Constanta, ca si dotare. Avem cea mai mare imagistica din Romania, avem laborator modern, cea mai desteapta zona de terapie intensiva pe care o dotam acum si care o sa arate ca cele din filme. Multi presedinti din tara raman cu gura cascata. In afara de asta, facem un amfiteatru. Se va realiza atat vizionarea de catre studenti prin satelit a unor interventii in zone in care noi avem parteneriate, ca Germania, Elvetia. Din salile noastre. Dar si un parteneriat cu spitalul clinic, si cu o facultate  din Galati dar si cu universitatea din Bucuresti, pentru a realiza o chestie ultra inteligenta. Vrem periodic sa invitam mari profesori din Europa, care vor opera aici,iar studentii sa vada in direct in amfiteatru si sa invete de la ei. Suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine. Daca cumparam lucruri ieftine, asa facem si actul medical. Mai facem o zona administrativa,  in partea hoteliera. Nu o sa mai avem decat rezerve, nu o sa fie nici un salon cu mai mult de trei paturi. Fiecare salon va avea toaleta si dusul lui. Nu se mai permite in acest spital decat acest tip de abordare. Totul se va schimba. Daca intrati in curte o sa vedeti ca dintr-o intrate care se darma, acum o sa vedeti o constructie zvelta. Va fi un spital reabilitat si dotat. Sunt multi doctori care vin, altii pleaca. Spatamana viitoare ma intalnesc cu medicii tineri pe care i-am adus in spital. Ei incearca sa ii scoata din spital, ca au alt tip de abordare, stiu sa lucreze cu imagistica, cu ecograful, au metode noi. Si atunci exista aceasta contradictie intre generatii. Pensionarii vor disparea din spital, vor ramane numai medicii care au activitate si pot lucra”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-