Published On: Soare, Mar 3rd, 2013

Buletine electronice incepand cu 1 iulie

Share This
Tags

* Din luna iulie vor fi eliberate carti de identitate dupa model european, iar cine doreste poate opta pentru carti de identitate electronice * Noile buletine vor contine inclusiv amprentele titularului *

Atat cartea de identitate, cat si cartea electronica de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (format ID-1 – adica aproximativ cat un permis de conducere), informatiile fiind tiparite atat pe fata, cat si pe verso. Pentru comparatie, cartile de identitate care sunt eliberate in prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) si informatiile sunt tiparite numai pe fata documentului.

„Cartea de identitate normala va contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnologie laser, precum si elemente de particularizare si de siguranta. Printre acestea se vor numara numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia titularului, C.N.P, adresa de domiciliu“, au explicat specialistii de la Interne.

Cine doreste poate opta pentru varianta electronica a cartii de identitate. Specialisti de la Biroul de Evidenta al MAI spun ca: „Diferenta intre cele doua tipuri de acte de identitate consta in aceea ca, in cartea electronica de identitate se inscriu, in plus, date in format electronic, si va avea si un cip cu certificate digitale si date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala, dar si imaginile impresiunilor papilare a doua degete“.

Amprentele se colecteaza numai cu acordul expres al solicitantului cartii electronice de identitate sau, in cazul minorilor, numai cu acordul expres al parintilor, precizeaza sursele citate.

Potrivit autoritatilor, implementarea noilor buletine se va face in mod treptat, in termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei carti electronice de identitate.

Specialistii din cadrul Ministerului de Interne asigura ca buletinul electronic nu va fi impus. Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului

Comentarii

comentariu

About the Author

-