Published On: mar, Mar 12th, 2013

Basescu in Parlament: “Le multumesc romanilor care au suportat masurile de austeritate. Discursul antieuropean ne intoarce inapoi, poporul trebuie sa creada in drumul spre Vest”

Share This
Tags

Marti, incepand cu ora 15.00, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a adresat Camerelor reunite ale Parlamentului, cu privire la probleme actuale de politica europeana.

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, dar si parlamentarii PNL nu au participat la sedinta de plen, motivand ca Basescu este un presedinte ilegitim. Premierul Victor Ponta a venit in Parlament, dar nu a asistat pana la sfarsitul discursului, avand programata o intalnire la Palatul Victoria cu ministrul britanic pentru Europa, David Lidington.

Presedintele si-a inceput discursul precizand ca “tinta oficiala de adoptare a monedei unice europene este 2015”, insa “acest termen este nerealist si trebuie reajustat dupa o analiza temeinica”.

“Romania a facut progrese semnificative in ultimii ani: legea micii reforme, cele patru noi coduri, legea educatiei, a dialogului social, a pensiilor, a salarizarii. Pentru a finalize modernizarea statului, avem nevoie de cativa pasi legislative: legea sanatatii care sa permita asigurarile private de sanatate, reorganizarea administrativa, o noua lege electorala, revizuirea Constitutiei. Romania s-a bucurat de cea mai mare credibilitate in UE, cand a adoptat legile pe care vi le-am prezentat”, a precizat Basescu.

Traian Basescu a facut referire si la Schengen, subiectul cel mai discutat in ultima saptamana.

„Romania si-a asumat prin tratat indeplinirea conditiilor de aderare. Tara noastra indeplineste toate criteriile tehnice, iar intrarea in Schengen inseamna ca Romania e credibila. Semnificatia politica este deosebita pentru noi: mutarea frontierei reale a UE peste Prut”, a mentionat seful statului.

Basescu a tinut sa mentioneze, in fata parlamentarilor, ca propune desemnarea, in cel mai scurt timp, a conducerii Parchetului General si DNA, indepartarea din Guvern a ministrilor cu dosare penale in instanta, dar si realizarea unui statut al parlamentarilor care sa ii aseze pe picior de egalitate in fata legii cu orice alt cetatean.

„Apelul meu la dumneavoastra, liderii acestei tari, este la responsabilitate in declaratii pentru ca nu aveti in spate un partid de 3%.  Un discurs antieuropean, antioccidental nu face decat sa ne intoarcă inapoi. Romania are nevoie ca poporul ei sa creada in drumul spre Vest, pentru ca, sincer, nici nu avem alt drum. Cine are alternativa la acest drum?”, a mai precizat presedintele Basescu.

Traian Basescu le-a multumit romanilor pentru ca au suportat masurile grele de austeritate, fapt ce a adus credibilitate tarii in UE si a stabilizat economia, pe timp de criza.

Comentarii

comentariu

About the Author

-