Published On: mar, Mar 5th, 2013

Autovehiculele inmatriculate in alte state vor circula in Romania doar 30 de zile

Share This
Tags

*Exista insa cateva exceptii, printre care autovehiculele si remorcile folosite la transportul rutier public de marfuri sau persoane, respectiv transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere*

Ministerul Afacerilor Interne au elaborat un proiect de ordonanta prin care reglementeaza statutul autovehiculelor inmatriculate in alte state, dar cu care se circula in Romania, astfel incat acestea nu vor avea voie sa ruleze pe drumurile romanesti mai mult de 30 de zile de la inregistrarea in evidenta autovehiculelor sau remorcilor inmatriculate in alte state, care se tine de catre Politia Rutiera.

“Reglementarea propusa urmareste crearea premiselor necesare actualizarii permanente a evidentei vehiculelor inmatriculate, facilitand identificarea utilizatorilor acestora si instituirea unui mecanism suplimentar de asigurare a executarii sanctiunii amenzii contraventionale, care, pe cale de consecinta, va reduce substantial posibilitatea de fraudare a prevederilor legale menite sa asigure disciplina si siguranta traficului rutier”, noteaza ministerul, precizand ca proiectul este supus dezbaterii publice pe site-ul sau.

Proiectul propune obligativitatea persoanelor cu domiciliul sau resedinta in Romania, care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat in alt stat, de a prezenta, la cererea politistului rutier, pe langa documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de inmatriculare ori de inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul. “Acest document va fi insotit de traducerea in limba romana, in original, efectuata de catre un traducator autorizat a carui semnatura a fost legalizata”, se arata in proiect.

Datele referitoare la autovehicul si documentul doveditor al titlului cu care este detinut acesta vor trebui sa fie inscrise in evidenta autovehiculelor sau remorcilor inmatriculate in alte state, care se tine de catre Politia Rutiera.

“Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau resedinta in Romania, sa poata circula pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 30 de zile de la data dobandirii titlului”, se mai arata in document.

Exceptie de la aceasta regula vor face autovehiculele si remorcile conduse de persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare. Cele folosite la transportul rutier public de marfuri sau persoane, respectiv transport in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere. Autovehiculele si remorcile conduse de persoane aflate in raporturi juridice de munca cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare care au calitatea de asociat, actionar sau administrator, dupa caz, in raport cu persoanele mentionate in certificatul de inmatriculare si autovehiculelor si remorcilor utilizate in baza unui contract de leasing.

Ministerul Afacerilor Interne mentioneaza ca exceptia privind transportul rutier public de marfuri sau persoane si a transportului in regim de inchiriere sau serviciu de inchiriere a fost introdusa pentru evitarea unor situatii de ingradire ori limitare a dreptului la munca al persoanelor ori libertatea alegerii locului muncii.

In ceea ce priveste sanctiunile, MAI propune introducerea amenzilor prevazute in clasele a III-a si a IV-a de sanctiuni (clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amenda, clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda) si retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numar de inmatriculare.

“Certificatul de inmatriculare si placutele cu numar de inmatriculare retinute vor fi pastrate la sediul serviciului rutier din care face parte agentul constatator pentru o perioada de 5 zile lucratoare, iar in situatia in care in acest termen conducatorul vehiculului prezinta documentele care ii confera dreptul de a conduce vehiculul, certificatul de inmatriculare si placutele cu numar de inmatriculare se restituie, in caz contrar, acestea se remit autoritatii emitente”, mentioneaza ministerul.

In cazul in care persoana nu plateste amenda, acesteia i se poate suspenda dreptul de a conduce.

Comentarii

comentariu

About the Author

-