Published On: vin, Mar 15th, 2013

Antibioticele consumate in exces duc la cresterea rezistentei bacteriilor

Share This
Tags

* Din cauza unei utilizari excesive si uneori eronate, in ultimii ani s-a constatat raspandirea accelerata a bacteriilor rezistente la antibiotice *

Un studiu, publicat in martie 2012 in revista britanica medicala “The Lancet”, plasa Romania pe primul loc in Europa la consumul de antibiotice fara reteta, situatie neschimbata inca din 2010.

Potrivit specialistilor, exista mai bine de 15 clase de antibiotice care difera in ceea ce priveste structura chimica si actiunea antibacteriana. Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat sa nu se utilizeze patru clase de antibiotice, fluorochinolonele, cefalosporinele de generatia 3 si 4, macrolidele si glicopeptidele, care au un risc mare daca sunt folosite atat la om  cat si la animale.

“Tratamentul cu un antibiotic inactiv nu faciliteaza vindecarea infectiei, in schimb poate genera efecte adverse, selecteaza bacterii rezistente din flora microbiana a organismului uman si faciliteaza aparitia de infectii cu astfel de germeni”, a declarat conf. dr. Gabriel Popescu de la Institutul “Matei Bals”.

Specialistii sustin ca infectiile cauzate de bacteriile rezistente necesita o durata mai mare a ingrijirilor medicale, in special a spitalizarii, utilizarea de antibiotice de rezerva, mai toxice si mai costisitoare, si pot determina o rata sporita a letalitatii prin respectiva infectie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-