Published On: lun, Mar 11th, 2013

ANALIZA: Parlamentarii braileni si social media. Si la Braila se numara like-urile

Share This
Tags

Un studiu al Revistei Nature a relevat faptul ca retelele de socializare au un impact important asupra electoratului. Universul online si cel real se influenteaza reciproc. Aceasta in State si Occident, dar si in Romania devinde o evidenta, chiar daca la o scara mult mai mica.

PR-ul online reprezinta directionarea reputatiei, iar pentru un politician asta e cheia succesului, drumul pe care trebuie sa il urmeze ca sa isi formeze reputatia sau sa si-o consolideze. Iar acest efort nu este inutil pentru ca publicul online este un burete pentru acest mod de a face politica.

O campanie de promovare,  purtata in mediul online este mult mai usor de monitorizat, poti afla cu precizie numarul persoanelor care au vizualizat o imagine sau au citit un articol, astfel impactul poate fi evaluat mult mai usor.

“Decesul” presei tiparite si mutarea acesteia in mediul online a dat un imbold mai mult decat fulgerator “politicii de blog sau Facebook”.

Un politician activ in mediul online este expresia apropierii de votanti, a dinamismului, a ideii de “politica altfel”, ceea ce electoratul cere.

Nazare, Boboc, Varga si Dragomir-cei mai apropiati de “internautii” braileni

Alexandru Nazare, deputat PD-L Colegiul 2, este un obisnuit al social media, fiind printre politicienii braileni care au inteles ca aceasta modalitate de interactiune cu cetatenii genereaza favorabilitate. Pagina personala de Facebook a deputatului a atins limita maxima de prieteni, 5000.

Inca din timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, fostul ministru detine si o pagina oficiala de Facebook, care a strans 700 de like-uri, multe dintre ele obtinute prin utilizarea platformei de socializare drept furnizor de publicitate, contra cost. Ultima actualizare pe Facebook este din data de 11 martie 2013,

Blog-ul lui Alexandru Nazare are o interfata usor de utilizat, ultimele postari fiind vizibile pe pagina principala, in rezumat, de asemenea si detalii privind activitatea politica a deputatului.

Senatorul PNL, Catalin Boboc este de asemenea, unul dintre cei mai activi politicieni, in mediul on-line. Ultima actualizare dateaza din 25 februarie, wall-ul liberalului este o sursa importanta pentru brailenii care isi doresc sa afle informatii despre activitatea parlamentara a lui Boboc. Cover-ul liderului PNL Braila este unul special realizat pentru social media, fiind de asemenea potrivit si pentru o pagina oficiala de Facebook.

Desi are un numar mai redus de prieteni, 1346, deputatul liberal Vasile Varga a dovedit ca Facebook-ul poate fi un cabinet parlamentar virtual. Varga detine si o pagina oficiala de Facebook, care a strans peste 100 de like-uri, ultimul post fiind publicat pe data de 8 martie. Cover-ul face trimitere clara la optiunea politica a deputatului si la identitatea sa doctrinara, o carte de vizita ideala, in on-line, pentru un politician: sigla partidului pe care il reprezinta.

Deputatul PSD, Marian Dragomir, in afara faptului ca are peste 1200 de prieteni, este unul dintre politicienii care si raspunde provocarilor pe care social media le lanseaza. Dragomir raspunde postarilor si comentariilor postate de prieteni pe wall, probabil cunoscand ca acest mod de a interactiona genereaza viralitate, viteaza de propagare a informatiei fiind mult mai mare atunci cand faci ceva mai mult decat a posta. Apropierea de vizitator fiind un factor important in promovarea imaginii si a activitatii, mai ales atunci cand esti persoana publica.

Cu un numar impresionant de prieteni, peste 4900, deputatul PSD Cristian Rizea detine o pagina de Facebook “moarta” din punct de vedere al activitatii. Iar acest lucru anuleaza numarul de persoane care iti sunt prieteni si care isi doresc sa fie tinuti la curent cu activitatea politica a unui parlamentar. Ultima actualizare dateaza din 26 noiembrie 2012, insa nu este un post, ci schimbarea imaginii de la cover.

Dorin Petrea, deputat UNPR, are 252 de prieteni, insa nu exceleaza nici la actualizari, acesta postand in data de 3 februarie un text prin care multumea pentu urarile primite cu ocazia implinirii varstei de 35 de ani. Wall-ul politicianului este plin de postari ale prietenilor, in lipsa informatiilor furnizate de Petrea.

Mihai Danut, senator PP-DD, este activ in ceea ce priveste postarile, ultima actualizare fiind un mesaj transmis cu ocazia Zilei Femeii. Numarul de prieteni, 442, il depaseste pe cel al colegei de partid, Marioara Nistor. In mediul on-line exista si un blog wordpress al deputatului PP-DD, extrem de bine conceput, insa care dateaza din perioada in care Mihai Danut era consilier local PRM, nemaifiind actualizat.

Cel mai “invisibil” parlamentar brailean, in social media, este deputatul PP-DD, Marioara Nistor. O pagina de Facebook actualizata destul de des, insa care are cu putin peste 200 de prieteni, ceea ce face aproape inutil efortul de a tine la curent “internautii” braileni.

Comentarii

comentariu

About the Author

-