Published On: vin, Mar 29th, 2013

Agricultura este la un pas de distrugere. Seceta mare in Romania in iulie si august

Share This
Tags

* Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat ca a dublat sumele ce vor fi alocate pentru irigatii, avand in vedere ca in iulie si august va fi seceta apriga * Directorul Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala, Traian Cismas,  este convins ca probleme nu vor exista la culturile de rapita si grau, insa nu poate spune acelasi lucru si pentru porumb, floarea-soarelui si soia *

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a facut publice sumele din fonduri europene folosite pentru reabilitarea statiilor de punere sub presiune la sistemele de irigatii. Acestea vor creste la 60 de milioane de euro, fata de 25 de milioane de euro cat erau anul trecut.

“In 2012, din fonduri europene, aveam alocata o suma de 25 de milioane de euro pentru reabilitarea statiilor de punere sub presiune, acele sisteme secundare care sunt in administrarea asociatiilor de udatori. Am marit sumele in acest an de la 25 la 60 de milioane de euro”, a spus ministrul.

Ion Sandu, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), avertizeaza ca in lunile iulie si august va fi seceta mare in zona de sud-est a Romaniei, aici intrand in discutie si judetul nostru. Acesta a apreciat ca lunile iulie si august ale acestui an vor fi la fel de secetoase ca si cele ale anului trecut.

“In luna iulie, cantitatile de precipitatii vor fi mult sub normele climatologice, mai ales in partea de sud-est, sud si chiar vestul tarii. In luna august, prognoza meteo arata si mai rau. Cantitatile de precipitatii se pot situa sub normele climatologice, in sud-estul si sudul tarii. Si in septembrie, cantitatea de precipitatii se va situa sub norma climatologica”, a declarat Ion Sandu.

Avand in vedere aceste prognoze sumbre pentru agricultura tarii si cea a judetului Braila, directorul Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala, Traian Cismas, ne-a declarat: “Nu vom avea probleme la culturile de rapita si grau, pentru ca acestea au fost infiintate acum. Deficiente vor fi la porumb, floarea-soarelui si soia. In acest sens, pentru a evita rezultate dezastruoase dupa seceta, agricultorii braileni au incheiat contracte cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) pentru o suprafata de 96.000 hectare. Reprezentantii ANIF au trimis notificari catre toti agricultorii, in ceea ce priveste efectuarea platii, la zi, a facturilor de energie electrica folosita pentru transportul apei catre fiecare teren agricol. Astfel, dupa achitarea sumelor restante, se va trece la demararea operatiunilor de pregatire pentru irigarea culturilor”, a precizat Traian Cismas.

* Bani pentru plata primelor de saigurare a culturilor agricole *

Fermierii vor primi ajutoare de 116 milioane lei pentru plata primelor de asigurare in cazul culturilor agricole, animalelor, pasarilor si familiilor de albine, dar si pentru rambursarea diferentei dintre acciza standard si cea redusa la motorina.

“Am discutat si despre sectorul de irigatii ti despre cum se poate interveni, pentru ct se anunta si in acest an, in lunile iulie si august, seceta. Am anuntat ca avem deja un act normativ in curs de avizare, astfel incat sa realizam o masura care nu s-a mai intreprins din 1997, si anume sa aducem pe banii Ministerului Agriculturii si sa facem prima umplere pe canale”, a spus Daniel Constantin.

Ministrul a subliniat ca, din cauza acestei decizii, costurile pe care le platesc fermierii pentru apa nu vor mai fi atat de mari. Seceta de anul trecut a afectat puternic culturile de grau, porumb si floarea-soarelui. Seceta prelungita, canicula si lipsa sistemelor de irigatii au compromis culturile agricole. In zonele rurale au secat fantanile si izvoarele care alimentau bazinele piscicole. Anul trecut, seceta a creat probleme pe anumite sectoare ale Dunarii din cauza scaderii apelor, fapt pentru care traficul de cereale prin porturile dunarene s-a diminuat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-