Published On: mie, Mar 20th, 2013

Actiuni in forta a pompierilor braileni

Share This
Tags

* Luptatorii cu focul au avut de intervenit in stingerea a trei incendii, la care s-au adaugat sI alte sapte solicitari pentru diferite afectiuni medicale *

In cursul zilei de ieri, subunitatile de interventie ale inspectoratului au actionat pentru limitarea si lichidarea a trei incendii si sapte interventii ale Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare pentru diferite afectiuni medicale.

La orele 14.10, Detasamentul 1 de Pompieri Braila, in cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta (SVSU) Silistea, a intervenit pentru limitarea si lichidarea unui incendiu la locuinta lui Aurel C., din comuna Silistea, judetul Braila. Imprejurarea care a dus la producerea incendiului a fost focul in aer liber lasat nesupravegheat. A ars aproximativ o tona de coceni de porumb. Din cauza vantului (Cod galben, intensificari ale vantului intre 13.30 – 17.00), incendiul s-a propagat si la gospodaria invecinata, unde a ars o tona de coceni de porumb.

“La aproximativ o ora, Garda de interventie Insuratei, in cooperare cu SVSU Dudesti, a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit in gospodaria lui Gheorghe F., din satul Tataru, comuna Dudesti. Imprejurarea care a dus la producerea incendiului a fost crearea intentionata sau din culpa a conditiilor de a genera incendiu. Au ars circa cinci tone de plante furajere si 20 ml. gard din scandura. Nu s-au inregistrat victime. La orele 16.30, Garda de interventie Insuratei, in cooperare cu SVSU Bertestii de Jos, a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la locuinta lui Dumitru M., din satul Spiru Haret, comuna Bertestii de Jos. Imprejurarea care a dus la producerea incendiului a fost un cos de fum deteriorat. A ars casa de locuit, construita din paianta si bunurile din aceasta. In cele trei cazuri nu s-au inregistrat victime”, a declarat lt.-col. }tefan Stoian, purtator de cuvant al IJSU Braila.

* Pompierii braileni dau sfaturi pentru prevenirea incendiilor *

Pentru evitarea producerii de incendii la locuinte si in gospodarii, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dunarea” al judetului Braila dau o serie de recomandari cetatenilor. Astfel, cosurile de zid vor fi izolate fata de elementele combustibile ale planseelor  prin ingrosarea zidariei de caramida a cosului cu 25 cm; in spatiul dintre cos si planseu se recomanda introducerea unui strat de azbest. La trecerea prin acoperis se va lasa o distanta de cel putin 10 cm intre fata exterioara a zidariei cosului si elementele combustibile ale acoperisului; nu este permis ca in cosuri sa fie incastrate elemente combustibile ale acoperisului sau planseului. Cosurile se prelungesc deasupra acoperisului cu cel putin 80 cm; cosurile de zid si burlanele vor fi verificate si intretinute corespunzator. Focul deschis poate fi produs de: brichete, chibrituri, lumanari si focul facut in aer liber in scop de incalzire sau pentru arderea de resturi menajere ori vegetale. Focurile in aer liber se fac la o distanta de cel putin 10 m de orice fel de constructie ori alte materiale combustibile, iar fata de paduri la distanta de 100 m. Este interzis cu desavarsire folosirea focului deschis pe timp de vant, deoarece acesta reprezinta principalul factor favorizant in propagarea focului, prin directia si viteza sa; scanteile si resturile aprinse pot fi purtate de vant la distante de 20-30 m iar in contact cu materiale combustibile produc incendii. Cantitatile de materiale supuse arderii, trebuie sa fie mici pentru a putea controla si stapani permanent focul. Inainte de a face focul, in apropierea locului respectiv (5-10 m), trebuie sa se afle mijloace si materiale necesare stingerii focarului (cazmale, lopeti, sape, maturi, caldari cu apa). La terminarea arderii, cenusa si jarul se sting bine prin inundare cu apa sau acoperire cu pamant; asigurati-va la plecare ca nu mai exista nici un fel de fumegare si ca nu a ramas jar nestins. In acest sens, astfel de arderi trebuie supravegheate permanent de persoane adulte si nu trebuie lasate in grija copiilor minori. Nu executati in paralel cu arderea resturilor vegetale si alte activitati care va distrag atentia si va indeparteaza de locul focarului; asigurati supravegherea si paza gropilor de gunoi.

Comentarii

comentariu

About the Author

-