Published On: mar, Mar 26th, 2013

Acces interzis a comerciantilor in paduri. Hotii de lemne vor fi aspru sanctionati

Share This
Tags

* Lucia Varga a declarat ca accesul comerciantilor in padure va fi interzis si orice furt de lemn va fi sanctionat penal prin modificarile ce urmeaza sa fie aduse Codului Silvic * Cea mai importanta schimbare este interzicerea exploatarilor forestiere pe picior *

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a precizat ca modificarile Codului Silvic la care se lucreaza in prezent urmeaza patru directii, respectiv exploatarea rationala a padurilor, inasprirea pedepselor pentru furtul de lemn, gestionarea eficienta si durabila a micilor proprietati de padure si parghii economice pentru descurajarea exportului de bustean, respectiv incurajarea prelucrarii lemnului in Romania.

In ceea ce priveste prima directie, ministrul a spus ca viitorul Cod Silvic va “scoate comerciantul din padure”, pentru ca “vanzarea de lemn in Romania nu se va mai face pe picior”.

{n loc ca administratorul padurii sa scoata la licitatie o anumita cantitate si comerciantul sa mearga sa taie lemnul in functie de marcajele facute de padurar pe trunchiuri si sa-si intocmeasca singur avizul de insotire a marfii, administratorul padurii ar urma sa organizeze licitatie pentru firmele specializate in exploatare, care vor efectua taierea, vor scoate lemnul la drumul forestier. Avizul de insotire a marfii il va face administratorul, dupa care comerciantul va putea prelua marfa.

Referitor la cea de a doua directie, care presupune inasprirea pedepselor pentru furtul de lemn, modificarile vizeaza ca orice furt de masa lemnoasa, indiferent de cantitate, sa fie pedepsit penal. Lucia Varga a precizat ca estimeaza ca prin aplicarea acestor masuri va fi stopat intre 60 si 70 la suta din furtul de marfa. Modificarile aduse Codului Silvic ar urma sa fie prezentate in sedinta de Guvern in maximum o saptamana si sa intre in vigoare de 1 ianuarie 2014.

Comentarii

comentariu

About the Author

-