Published On: mie, Mar 6th, 2013

A murit Hugo Chavez. In 30 de zile vor avea loc alegeri anticipate

Share This
Tags

Vicepresedintele venezuelean Nicolas Maduro a anuntat decesul presedintelui Hugo Chavez si a convocat, la Caracas, o intrunire a celor mai importanti lideri politici si militari ai tarii.

« Trebuie sa fim uniti, acum mai mult ca niciodata », a spus Maduro, declarand ca va anunta planurile referitoare la inmormantarea lui Chavez.

Anuntul decesului liderului de la Caracas a provocat tulburare in tara, mii de persoane iesind pe strazi. Vicepresedintele Maduro i-a indemnat pe cetateni sa isi pastreze calmul si le-a cerut sa se roage pentru tara lor. Alegeri anticipate vor avea loc in maximum 30 de zile, potrivit Constitutiei.

Guvernul din Venezuela a mobilizat armata pe strazile marilor orase pentru a „garanta pacea” dupa moartea presedintelui Hugo Chavez.

Cine a fost Chavez?

Chavez, care a recastigat in octombrie 2012 presedintia Venezuelei, a fost unul dintre cei mai controversati lideri ai Americii Latine. Fostul comandant al brigazii de parasutisti s-a remarcat in urma loviturii de stat esuate din 1992. Sase ani mai tarziu a provocat o ruptura in politica Venezuelei, cauzand un val de indignare populara pentru a castiga presedintia.

De atunci, Chavez a castigat o serie de alegeri si de referendumuri, inclusiv unul privind modificarea Constitutiei pentru a permite puterea pe termen nelimitat. Sustinatorii sai spun ca ii reprezinta pe saraci, iar criticii spun ca a devenit din ce in ce mai autocritic.

Februarie 1999: Vine la putere dupa ce castiga alegerile din 1998

Iulie 2000: Este reales conform noii Constitutii nationale, pentru un mandat de sase ani

Aprilie 2002: O lovitura de stat esuata. Chavez revine la putere dupa doua zile

August 2004: Castiga referendumul pe tema organizarii de alegeri anticipate

Decembrie 2006: Castiga, cu 63% din voturile alegatorilor, un nou mandat de sani ani

Decembrie 2007: Este invins la referendumul pentru modificarea Constitutiei. Venezuelenii nu sunt de acord cu modificarile propuse de Chavez, printre care si dreptul unui presedinte de a avea mai mult de doua mandate consecutive

Februarie 2009: Referendum din care iese invingator. Este eliminata limitarea numarului de mandate consecutive pe care politicienii le pot detine

Septembrie 2010: Partidul lui Chavez castiga majoritatea in Adunarea Nationala, insa si opozitia isi asigura 40% din locuri

Iunie 2011: Dezvaluie faptul ca sufera de cancer

Februarie 2012: Se opereaza in Cuba

Octombrie 2012: Este reales pentru un nou mandat de sase ani la presedintia Venezuelei

Decembrie 2012: Se opereaza pentru a patra oara in ultimele 18 luni, si de aceasta data tot in Cuba.

Comentarii

comentariu

About the Author

-