Published On: lun, Mar 4th, 2013

1 miliard de euro ne costa pentru refacerea si modernizarea sistemului de irigatii

Share This
Tags

* Reprezentantii Bancii Mondiale au efectuat un studiu in legatura cu refacerea si modernizarea sistemului de irigatii * Suma care a rezultat a fi necesara pentru aceste lucrari este de nici mai mult, nici mai putin decat 1 miliard de euro *

Seful Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Daniel Constantin sustine ca autoritatile romane poarta deja discutii avansate cu Comisia Europeana pentru a obtine fonduri in valoare de un miliard de euro in vederea refacerii infrastructurii de irigatii.

Potrivit ministrului Constantin, aceste resurse financiare ar fi foarte dificil de disponibilizat din alta parte, cum ar fi bugetul de stat. Asta deoarece bugetul Ministerului Agriculturii se ridica, in acest an, la un miliard de euro, din care 50% este alocat pentru co-finantari.

Studiul Bancii Mondiale demonstreaza ca Romania poate reface infrastructura de irigatii pentru cele aproximativ 800.000 de hectare. In prezent, Romania are o infrastructura de irigatii pentru 700.000 de hectare, insa doar 200.000 de hectare sunt irigate, pentru ca fermierii considera costurile prea ridicate. Autoritatile centrale si locale sunt de parere ca aceste preturi sunt mult prea mari, ele fiind determinate de consumul mare de energie al instalatiilor vechi de peste 40 de ani.

* Sistemele de irigat din Braila ridica probleme agricultorilor *

La ora actuala, printre marile probleme cu care se confrunta agricultura locala este si situatia deplorabila a sistemelor de irigat din judet. Acest aspect a fost adus, in repetate randuri, la cunostinta autoritatilor locale de catre reprezentantii Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare – Filiala Braila, ai Ligii Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigat, precum si de cei ai Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania – Filiala Braila.

“Suprafetele luate in calcul in privinta irigatului, in acest an, sunt de aproximativ 120.000 de hectare. Culturile prevazute pentru a fi irigate sunt: grau – 22.000 ha; porumb – 44.000 ha; soia – 9.600 ha; rapita – 7.000 ha; floarea-soarelui – 7.000 ha; alte culturi – 5.800 ha; orez – 5.600 ha; furaje – 5.000 ha; legume – 4.000 ha; orz – 4.000 ha. In ceea ce priveste tariful de livrare a apei pentru irigatii la 1.000 de metri cubi este variabil in functie de treapta de pompare, plecand de la valori medii in Lunca Dunarii si Insula Mare a Brailei de aproximativ 90 lei/1.000 mc si ajungand chiar la 500 lei/1.000 mc, in treapta a cincea si a sasea de pompare. Ponderea cea mai mare in tariful de livrare a apei de irigatii in procent de 80 la suta o reprezinta cheltuielile cu energia electrica utilizata cu pomparea apei”, a declarat Adrian Birzoi, director tehnic in cadrul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare – Filiala Braila.

* Trebuie neaparat refacute prizele de apa *

Reabilitarea prizelor de apa, prin decolmatarea niselor si repararea statiilor de baza plutitoare, fara de care, intr-un timp relativ scurt, nu se va mai asigura apa necesara irigarii, prin imposibilitatea preluarii acesteia din sursa, pare a fi o alta problema urgenta pentru agricultori.

„Trebuie facute lucrari cat mai urgent posibil la sistemele de irigat, pentru ca numai astfel se poate realiza diminuarea semnificativa a pierderilor de apa pe canalele de irigatii si astfel tarifele de livrare a apei se vor reduce ca urmare a cresterii randamentelor amenajarii de irigatii. Toate aceste demersuri se fac si se impun a se realiza pentru ca in judetul Braila fara irigatii nu se pot realiza productii agricole. Societatile de profil si agricultorii nu vor mai putea supravietui fara apa de irigatii necesara culturilor si astfel dintr-un judet cu potential agricol ridicat vom deveni un judet fara productii agricole si cu un ritm de desertificare alert”, a mai zis Adrian Birzoi.

Ionel Lepadatu, presedintele Ligii Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigat (OUAI) Braila, i-a sfatuit pe utilizatorii de apa pentru irigat ca, avand in vedere importanta culturilor agricole, este necesar ca activitatea in camp sa inceapa cat mai curand posibil.

„Exista inspectori de zona care trebuie sa mearga pe teren pentru a vedea cum se prezinta situatia in realitate. Eu, de exemplu, am 27 de statii de irigat si tot nu reusesc sa le pun in functiune. De asemenea, nu mi se pare corect ca noi sa dirijam apa si altii sa ne citeasca indexul inregistrat de contoare, ca urmare a activitatii de irigat”, a zis Ionel Lepadatu.

Membru al Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania – Filiala Braila, Marcel Cucu, a precizat ca problemele cu irigatiile sunt foarte grave si se pare ca nimanui nu-i pasa de sectorul agricol: “Riscam sa ramanem fara agricultura. In judetul nostru este foarte important sa se irige la timp, mai ales ca 60 la suta din suprafata tarii care este irigata se afla pe teritoriul judetului Braila. Costurile cu electricitatea sunt foarte mari, abia reusim sa le acoperim. Daca vrem sa facem ceva din agricultura, terenurile trebuie neaparat irigate. Dar cei de la Bucuresti trateaza cu dispret agricultura noastra”.

De mentionat este faptul ca, in prezent, este in curs de infiintare o federatie de imbunatatiri funciare, in Insula Mare a Brailei, cu teritoriul de 69.241 ha desecare și 64.663 ha irigatii. In incinta indiguita Braila-Dunare-Siret cu suprafata de 3.646 ha si Terasa Viziru cu o suprafata de 32.669 ha se fac demersuri de infiintare de federatii pentru irigatii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-