Published On: joi, Mar 21st, 2013

„Ziua portilor deschise”, la Inspectoratul de Politie Judetean Braila

Share This
Tags

* Politia Romana va imbraca haine festive, cu ocazia implinirii a 191 de ani de la infiintarea documentara a Politiei Romane Moderne * Cu acest prilej, la IPJ Braila va avea loc actiunea “Ziua portilor deschise”, ocazie cu care oaspetii politistilor vor fi elevi de la diferite unitati de invatamant * Scolarilor li se vor oferi o serie de informatii utile in ceea ce priveste delincventa juvenila, precum si despre etapele ce trebuie urmate in cazul in care doresc sa aleaga meseria de politist *

Maine, 22 martie 2013, la orele 11.00, zi premergatoare sarbatoririi Zilei Politiei Romane, elevi din clasa a XI-a, de la Liceul cu Program Sportiv Braila sunt invitati sa fie oaspetii politistilor braileni.

Elevilor li se vor prezenta cateva dintre activitatile desfasurate de politisti, fiind organizata o expozitie cu tema „Arc peste timp” si ateliere de lucru cu aparatura din dotarea Serviciilor Actiuni Speciale, Criminalistic si Rutier.

“Colegii de la Compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii le vor vorbi liceenilor despre delincventa juvenila, pentru a evita sa devina victime sau autori ai infractiunilor comise cu violenta. Cei de la Serviciul Resurse Umane le vor prezenta materiale de studiu pentru aceia care vor dori sa aleaga meseria de politist, urmand cursurile Academiei de Politie <Alexandru Ioan Cuza> Bucuresti sau ale scolilor de agenti de politie de la Campina si Cluj Napoca”, a declarat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant al IPJ Braila.

* Politia Romana si-a creat o pagina de aur in istoria vremurilor *

Rasfoind filele istoriei Politiei Romane, aflam ca, in anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a inmanat Marelui Aga Mihaita Filipescu, seful Politiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusuta sigla Steagului Agiei, legalizand, astfel, functionarea acestei institutii. Alaturi de sigla se afla o ghirlanda din aur, in interiorul careia era prezentata Maica Domnului, inaintea Arhanghelului Gabriel, care ii aducea vestea cea buna (Buna Vestire).

Dupa proiectul lui vel aga Costache Cantacuzino, a luat fiinta cea dintai lege a Politiei statului, sub denumirea „Alcatuirea politiei si indatoririle sale”, in care misiunile institutiei sunt, pentru prima data, precis determinate.

La 9 iunie 1850, s-a elaborat, in Moldova, una dintre cele mai complexe legi ale Politiei, „Condica politieneasca”, ale carei principii s-au extins si in Muntenia. In anul 1903, Vasile Lascar, om politic, ministru de Interne la acea data, a fundamentat noua lege de reorganizare a institutiei, precizand: “trebuie sa facem ca Politia sa fie intr-adevar pavaza ordinei si sigurantei interioare a statului”.

Politia Romana are o istorie ampla care reflecta evolutia societatii romanesti a carei componenta este. Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se infiinteaza Militia, apoi, prin Decretul – Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989 Militia isi schimba denumirea in “Politie”. Momentul august 2002, prin legea numarul 360, marcheaza cel mai important eveniment din ultimele decenii: demilitarizarea Politiei. Astfel, profesia de politist a fost redefinita, oamenii legii devenind functionari publici cu statut special.

Politia Romana a cunoscut mai multe etape de transformari menite sa vina in intampinarea nevoii de siguranta a cetateanului. Intr-o forma sau alta, sub diferite denumiri, Politia, ca institutie, a insotit statul in toate oranduirile cunoscute de istorie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-