Published On: mar, Mar 12th, 2013

“Spaga” pentru groparii braileni

Share This
Tags

*Potrivit obiceiului romanilor, la inmormantare, in afara taxelor obligatorii, groparii primesc atentii din partea rudelor, inclusiv bani. Probleme apar acolo unde acesti oameni, profitand de sensibilitatea momentului si de durerea familiei, au tupeul de a pretinde propriile taxe*

In acesta situatie s-au aflat mai multi cititori care au dorit sa ne atraga atraga atentia. „Am fost la inmormantarea tatalui meu, este prima data cand moare cineva din familie, iar obligatiile cu inmormantarea le-am avut numai eu si fratele meu. Nu mai e cazul sa spun acum cati bani iti trebuie in ziua de azi si pentru ultimul drum, o stiu mai ales cei care au avut ghinionul sa-si piarda oameni dragi. Nu mi-am imaginat insa niciodata ca se poate, cu decedatul pe buza mormantului, groparii sa-ti ceara nici macar discret, 50 de lei, pe motiv ca locul a fost pietros si au sapat din greu. Eu nu spun ca n-au muncit, dar nu cred ca e obligatia mea sa-i dau salariu si nici mita. Trebuie luati la rost acesti oameni, sa se multumeasca cu cat li se da, ca primesc destul pentru efortul si studiile de care dispun!” a declarat Mihai Irimia.

Acest obicei este vechi in randul groparilor din Braila, nu este vorba de o premiera, obiceiul unor gropari de a cere, de la obraz, bani de la familia defunctului fiind foarte vechi si, atentie, direct proportional cu zona in care se afla cimitirul. Potrivit Administratiei Cimitirelor Braila, groparii sunt angajati si primesc un salariu de la cimitirul unde lucreaza, familia defunctului neavand niciun motiv sa-i plateasca in plus. La care se adauga, evident, pachetul cu pomana de rigoare, potrivit obiceiului romanilor. Pentru ca plangeri de acest gen s-au mai facut, groparii sunt prelucrati si controlati sistematic de administratia cimitirului unde lucreaza. Daca insa mai apar situatii de genul celei semnalate de cititorul nostru, rudele decedatilor sunt rugate sa depuna imediat plangeri, pentru ca acestia sa fie imediat identificati.

Comentarii

comentariu

About the Author

-