Published On: mar, Mar 12th, 2013

“Ajungem sa fim chiriasi in propria tara”, sustine Costica Macelaru. Se incearca impunerea de conditii pentru cumpararea terenurilor agricole de catre straini

Share This
Tags

* Fermierii braileni sunt revoltati ca pamanturile stramosesti ajung in proprietatea strainilor * Zeci de mii de hectare au incaput pe mana a zeci de oameni proveniti din tari precum Ungaria, Spania, Germania, Italia, Franta, Arabia * Desi parcelele sunt de dimensiuni mici, pamanturile localitatilor Ciocile, Bordei Verde, Traian, Silistraru, Gulianca, Olaneasca, Maxineni, Ianca, Insuratei, Viziru, Chiscani, Tudor Vladimirescu, plus alte comune *

Oficialii de la Bucuresti au luat o decizie oarecum buna si face referire la introducerea anumitor conditii pentru persoanele fizice straine care vor dori sa achizitioneze terenuri agricole, incepand cu 1 ianuarie 2014, cand se va liberaliza piata funciara.

“Avem intentia sa introducem niste conditii. Sigur nu poti discrimina investitorii straini fata de cei romani, dar ideea ar fi ca de la o anumita suprafata in sus, probabil de la 5 hectare, sa introducem cerinta ca ei sa fie agricultori, sa aiba cunostinte in domeniu. De asemenea, vrem sa convertim Agentia Domeniilor Statului la ceea ce este SAFOR in Franta, respectiv intr-un organism cu un drept de preemtiune, care in momentul in care se face o tranzactie cu terenuri, analizeaza cine este cumparatorul si daca nu prezinta suficiente garantii ca investitorul va face agricultura nu-i permite achizitia de terenuri”, a spus secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

* Vom ajunge sa traim in propria tara ca simpli chiriasi *

Specialistii braileni din sectorul agricol considera ca tara noastra se indreapta catre o directie total gresita. Asta pentru ca, in ultimii 20 de ani, au fost acordate, cu mare lejeritate, milioane de hectare de teren arabil, ca urmare a achizitiei facute de straini. Scopul cumpararii acestor suprafete il reprezinta realizarea unor investitii de mare anvergura.

“Este greu de noi, romanii. De exemplu, bunicul meu, dupa ce a luptat la Marasti, a fost improprietarit cu 5 hectare, teren pe are la- lucrat impreuna cu cei 7 copii ai sai. Aceasta situatie este intalnita la orice pas, in sanul a zeci de familii de la tara. Iata ca acum ajungem in stadiul in care pamanturile noastre intra pe mana strainilor. Autoritatile centrale, precum si cele locale, ne pun, pe noi, agricultorii, intr-o concurenta neloiala cu acesti straini. Este o crima la nivelul intregii natiuni. Pana acum zeci de hectare de pamant arabil au fost date strainilor, si se pare ca aceasta actiune nu se opreste. Sunt diferiti investitori, din Italia, Ungaria, Spania, Germania, Franta, Arabia. Pentru ca acestia cumpara zeci de hectare, tarile de origine le acorda o serie de facilitati, dar strainilor nu le pasa, vrand doar sa intre in posesia milioanelor de euro. Este adevarat ca sunt parcele mici, dar ei nu le exploateaza ca atare. Noi, fermierii, degeaba vorbim sustinand o cauza primordiala pentru agricultura. Ani la rand, am discutat in van despre faptul ca autoritatile trebuie sa aplice metoda ungurilor sau francezilor, care au diferite legi, prin intermediul carora sunt protejati toti fermierii agricoli. Se pare ca poporul roman s-a invatat sa fie condus mereu, asa cum s-a intamplat timp de 100 de ani cand eram supusi Constantinopolului, apoi alti zeci de ani am fost cu capul plecat in fata celor de la Moscova. In curand, vom fi inchiriati in propria noastra tara de catre straini”, ne-a declarat Costica Macelaru, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli (APA) din Braila.

In acelasi asentiment este si vicepresedintele APA Braila, Marcel Cucu: “Ne indreptam spre o directie total gresita, pentru ca alte state europene, care sunt membre a Uniunii Europene, au gasit solutii pentru a-si proteja terenurile agricole, intocmind legi care au fost corelate cu acquis-ul comunitar. Aceste tari sunt Germania, Italia, Franta, Ungaria, iar noi in continuare incurajam acest demers. De asemenea, investitorii straini au alte facilitati, iar cei romani nu au instrumente pentru a concura cu ei pe piata pamantului”.

*8,5% din suprafata arabila a Romaniei este utilizata de cetateni straini *

Achim Irimescu a subliniat ca nu considera ca suprafata achizitionata de straini ar fi pierduta, deoarece a fost folosita pentru agricultura. “Va dau exemplul investitiilor daneze in Romania, care sunt foarte serioase. Ei au 150.000 de ha si realizeaza productii record de 10 tone/ha la porumb. Sunt si eu roman si mi-as dori ca tot terenul sa fie al romanilor, dar haideti sa vedem realitatea. Atatia ani s-au putut cumpara terenurile fara probleme si ma indoiesc ca persoanele fizice sunt cele care vor cumpara acum dupa ce persoane juridice au cumparat un milion de hectare. Din pacate, am deschis usa pentru achizitia terenurilor atunci cand am permis achizitia catre persoane juridice. Nu cred ca pericolul mare este la persoanele fizice straine”, a mai adaugat secretarul de stat in MADR.

La ora actuala, circa 8,5% din suprafata arabila a Romaniei este utilizata de cetateni straini, care au cumparat in conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafetele de teren cu cele doua conditionari care se regasesc in Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice exista obligativitatea de a avea domiciliul in Romania, iar pentru persoanele juridice sau asociatii de a avea sediul in Romania daca doresc sa detina teren sau sa-l lucreze.

Comentarii

comentariu

About the Author

-