Published On: Soare, Feb 3rd, 2013

Violul pe masa mediatorilor: “Mai degraba o gluma proasta decat un lucru serios”

Share This
Tags

Introducerea violului in Legea medierii a starnit controverse in randul ONG-urilor care lupta pentru protejarea drepturilor omului. Alturi de acestea si-au manifestat nemultumirea sute de tineri, studenti si nu numai din toata tara.

“Nu cred ca as putea nici macar sa-mi imaginez cum este sa treci printr-o astfel de trauma. Nu stiu cum as reactiona daca as fi pusa la aceeasi masa cu agresorul meu. Probabil ca din instinct as incerca sa-l omor”, a declarat Ana-Maria Florea, studenta la Facultatea de Stiinte ale Comunicarii, in capitala.

Victimele unui astfel de abuz, fizic si psihic, raman de cele mai multe ori traumatizate pe viata. Faptul ca ne putem gandi macar la o intelegere intre agresor si victima, in acest caz este inacceptabil si impardonabil.

“Medierea presupune sa cadem la o intelegere. La ce intelegere sa cad eu cu cel care mi-a nenorocit viata. Este inadmisibil! Ce as putea eu sa las de la mine si de ce as face-o? Daca Elena Basescu sau Daciana Sarbu ar fi victimele unor astfel de abuzuri, cei doi domni ai statului ar putea sa lase de la ei? Sa cada la o intelegere cu agresorii?”, a decalarat Simona Benciu, studenta la Facultatea de Stiinte Politice.

* Ce spun specialistii despre medierea violului

Nici psihologii nu sunt de acord cu expunerea victimei in fata agesorului, mai ales cand nu este vorba de un proces penal, ci de o mediere. Trauma suferita in momentul abuzului poate fi retraita de victima, in cazul unor astfel de intalniri .

Eduard Bucuresteanu, psiholog principal, clinician a martusit din experienta faptul ca medierea in cazul violului se poate transforma intr-o greseala impardonabila.

“Nu cunosc cu exactitate ce prevede legea, sau proiectul de lege, nu am studiat-o si nu ma pot pronunta asupra ei. Ca specialist cu o practica de aproape zece ani in psihologie clinica, va pot spune categoric ca a obliga victima la o expunere fata de agresor, in cazul unui viol, este o eroare impardonabila. Violul reprezinta un act de violenta cu vatamarea intimitatii sexuale a persoanei, fapt ce produce traume psihice profunde partii vatamate. Orice specialist, psiholog sau psihiatru, stie din practica profesionala de zi cu zi, faptul ca victimele manifesta frecvent stari confuzionale si tendinte de derealizare, uneori chiar nu cred in realitatea evenimentului si il neaga. Prin urmare, a discuta despre o <mediere> in cazul unui viol, pare mai degraba o gluma proasta decat un lucru serios”, a declarat Eduard Bucuresteanu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-