Published On: vin, Feb 15th, 2013

VIDEO: Situatie dramatica la “Laminorul”, Parlamentarii nu pot interveni pentru solutionare

Share This
Tags

* Sindicalistii braileni de la “Laminorul” cer ajutorul parlamentarilor si a Prefecturii pentru a rezolva situatia grava in care se afla uzina  * Aflati la discutii pe aceasta tema, demnitarii l-au rugat pe liderul de sindicat Iarca sa le spuna exact unde anume sa intervina, dar totul in temei legal * Deputatul Varga sustine ca nicio institutie publica, niciun parlamentar nu poate sa “intre cu picioarele” in activitatea patronilor * Chiar si presedintele CJ, Gh. Bunea Stancu, “l-a tras de urechi” pe Iarca, precizand ca nu se incearca decat “scoaterea ochilor” a celor aflati la intalnire si nu se intelege ca nu exista parghii legale pentru ca parlamentarii braileni sa intervena in “curtea” patronului *

Luni de zile, laminoristii braileni duc o viata dramatica, unii find nevoiti sa plece de la uzina “Laminorul”, fiind dati afara, altii inca mai sunt angajati si se zbat pentru a li se respecta drepturile salariale. Ca urmare a adresei facute de liderul de sindicat “Metal 94”, Constantin Iarca, catre prefectul Mihaela Marcu, astazi a avut loc o intalnire cu parlamentarii braileni. Scopul intrevederii l-a constituit gasirea de solutii pentru ca uzina braileana, care in urma cu 20 de ani fiind unul dintre “mamutii” economiei locale si nationale, sa nu-si inceteze activitatea.

La intalnire au fost prezenti, pe langa prefectul Mihaela Marcu si Constantin Iarca, si parlamentarii braileni: senatorii Ion Rotaru si Danut Mihai, deputatii Mihai Tudose, Marian Dragomir, Marioara Nistor, Dorin Petrea, Vasile Varga, precum si presedintele Consiliului Judetean Braila, Gh. Bunea Stancu.

“Trebuie sa ne privim in ochi si sa spunem adevarul despre ceea ce se intampla la <Laminorul>. Nu trebuie sa uitam ca patronul nu poate fi lasat ca pe el, pentru ca se afla pe teritoriul tarii noastre. Nu trebuie scapata din vedere nici situatia in care judetul nostru este una grava, ca unitatile dispar una cate una si ca astfel se ingroasa randurile somerilor, a oamenilor disperati care nu au niciun fel de alternativa. Momentul de fata este unul foarte greu comparativ cu perioada 2005-2006, cand deputatul Mihai Tudose a intervenit cu succes pentru ca <Laminorul> sa continue sa functioneze. Ii multumim ca ne-a ajutat ca societatea sa supravietuiasca in 8-9 ani. Avand in vedere starea grava in care ne aflam, am facut o adresa catre Guvern si presedintie pentru a ne ajuta. Eu consider ca, asa cu presedintele francez a actionat in cazul <Meetal>, la fel poate interveni si presedintele Basescu. De numarate ori am spus ca privativarea uzinii s-a facut in secret, lucru pentru care vrem sa se efectueze o ancheta guvernamentala pentru a se desecretiza aceasta actiune miseleasca. Dupa ce ca ne-au vandut masinile, utilajele, acum s-au pus pe distrugere totala. Vor vinde la greu. Deja s-au dus pe <apa Sambetei> cantitati mari de cilindri, ca sa nu mai vorbim de alte utileje ce se instraineaza la preturi foarte mici. S-au vandut la subpret 7.500 kg de fier provenind din utilaje, unor firme capuse cre au legatura cu grupul rus <Mechel>. Suntem distrusi, am ajuns in pragul disperarii. Degeaba vom picheta sediul uzinii pe 19 februarie ca totul va fi un <foc de paie>. Este o lupta a surzilor, pentru ca nu avem adversar. Simt ca <Laminorul> aluneca spre prapastie. Trebuie gasite solutii cat mai repede posibile, prin care sa-l facem pe rus sa se opreasca din acest joc murdar. Trebuie sa renegociem o vanzare cu patroni seriosi. Dupa ce vom merge la Guvern, la discutii, ne vom indrepta spre Ambasada Rusa pe care o vom picheta”, a declarat Constantin Iarca, lider de sindicat de la “Metal 94”.

* Parlamentarii nu pot interveni in “ograda” rusilor *

Senatorul Ion Rotaru a precizat ca situatia de la “Laminorul” genereaza o mare problema a oamenilor de acolo. Atat din punct de vedere al locurilor de munca, cat si al economiei judetului Braila, inclusiv incasari de taxe si impozite.

“Este limpede ca privatizarea de la <Laminorul> s-a facut pe bani putini si astazi, printr-o legislatie proasta, nu avem acces la contractul de privatizare. Nu stim daca s-a respectat ceea ce s-a vorbit, referitor la investitiile care erau necesar a fi facute, modul in care trebuie sa gestioneze unitatea aceasta chestiune. Ca parlamentari, am avea posibilitatea de a revedea in perspectiva ce putem face in salvarea <Laminorului>. Este limpede faptul ca este vorba de o unitate privata si este greu ca cineva, fie ca este Guvernul, Parlamentul, fie ca este o institutie locala, sa impuna anumite conditii patronului. In Romania, din pacate, nu avem nicio lege a lobby-ului si nici alte parghii prin care sa intervenim in mod efectiv, in asa fel incat sa nu se duca aceasta interventie intr-o zona ce poate fi declarata ca fiind trafic de influenta si interese. Ne preocupa aceste probleme si-n masura in care exista solutii sa incercam sa le punem in practica”, a declarat senatorul de Braila, Ion Rotaru.

Si deputatul Mihai Tudose este de aceeasi parere ca senatorul Rotaru, acesta spunand: “Toate contractele de privatizare au fost facute in disperare. Dar daca nu erau facute, chiar si la preturi mici <Laminorul> era inchis de mult timp. Am avut o discutie cu Autoritatea de Administrare a Activelor Statelor. Numai ca referitor la contractul de privatizare, acesta este inchis, nu mai are <scame> pentru a ne putea agata pentru salvarea <Laminorului>. Discutii au fost si cu reprezentantii grupului rus <Mechel> si se pare ca lucrurile s-au mai calmat si discutiile sunt pasnice. Ce pot sa va mai zic este ca in urma unui telefon am fost informat ca salariile restante se vor da imediat, plus avansul pe luna februarie”, a mentionat deputatul Mihai Tudose.

Nici Vasile Varga nu a fost prea indulgent cu sindicalistii, acesta spunandu-le transant: “Eu va zic ca nu inteleg in ce sens vreti sa intervenim. Nu ne-ati prezentat niciun fel de solutii pentu a interveni mai departe ca sa va ajutam. Pana la urma este patron si statul, parlamentarii, institutiile publice nu pot interveni in activitatea privatilor. Va cerem solutii, punctat totul, asa cum ni s-a spus si de catre presedintele Gh. Bunea Stancu cand a trebuit sa salvam Termocentrala de la Chiscani”.

Chiar si deputatul PP-DD Marioara Nistor a trimis o adresa catre Guvern si este in asteptarea unui raspuns pentru solutionarea problemelor de la uzina braileana.

Deputatul PSD Marian Dragomir a precizat ca evolutia tuturor privatilor care-si desfasoara activitatea in judetul Braila este in atentia parlamentarilor, printre care si cea de la “Laminorul”.

“Eu o stiu destul de bine pe secretarul de stat Adriana Pana si sunt dispus sa fiu prezent la intrevederea pe care o veti avea la Bucuresti”, a mai zis Marian Dragomir.

* GBS, enervat la culme de Iarca *

Presedintele CJ Braila, Gh. Bunea Stancu, si-a aratat indignarea vizavi de atitudinea celor de la “Laminorul” si le-a spus raspicat: “Vreti sa ne certati si nu intelegeti deloc ca noi nu avem parghii pentru a rezolva problema de la <Laminorul>, nici eu, nici prefectul, nici parlamentarii. Ma doare situatia de la <Laminorul>, pentru ca acolo mi-am facut studiile, acolo m-am simtit bine in anii tineretii. Lucrurile au degenerat si cred ca un factor acuzator a fost si limbajul si modul de interventie a lui Iarca. In ziua de azi nici primarul, nici prefectul, nimeni nu mai poate sa-i impuna unui privat sa faca un anumit lucru. Avand in vedere ca fac lucruri ilegale si au capusat <Laminorul>, pentru asta ar trebui sa raspunda. Si aici organele statului ar trebui sa ia masurile necesare, cu ancheta cu tot. Nu cred ca asta ar fi o solutie salvatoare, dar nici nu cred ca statul poate prelua uzina. Asta pentru ca statul roman nu are bani si trebuie sa ofere facilitati pentru crearea de locuri de munca si nu va mai pune bani pentru a face fabrici si uzine”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-