Published On: mar, Feb 19th, 2013

VIDEO: REPORTAJ CU CAMERA ASCUNSA: Mai multi farmacisti braileni incalca legea

Share This
Tags

* Chiar daca comercializarea antibioticelor este strict interzisa fara reteta, farmacistii nu tin cont de acest lucru si vand medicamente periculoase oricui doresc sa le cumpere *

Foarte multi braileni apeleaza imediat la antibiotice, chiar si pentru simple raceli. Din nefericire, inclusiv unii medici si farmacisti ajung sa recomande prea repede asemenea medicamente, chiar în situatii în care nu este cazul. Problema abuzului de antibiotice este una reala, dar nimeni nu poate sa controleze sau sa împiedice acest fenomen. El începe de la omul simplu, care, în loc sa plece la medic, se adreseaza direct farmacistului si cere antibiotice pentru o simpla raceala. Le primeste, chiar daca legea interzice categoric eliberarea de antibiotice fara prescriptie medicala.

Flagrant in farmaciile brailene

Un test simplu, realizat de Infobraila arata faptul ca bolnavii care cer, chiar si în necunostinta de cauza, antibiotice, le pot primi.  Jurnalistii au verificat daca farmaciile din Braila tin cont de aceasta hotarare. Am ramas surprinsi cand, intr-o farmacie de langa Spitalul “Sfantul Spiridon” se eliberau medicamente periculoase pentru sanatatea cetatenilor “pe incredere”, cum ne-a zis farmacista. Acest fapt foarte grav se pedepseste cu ridicarea licentei si inchiderea unitatii.  Echipa InfoBraila a surprins cu camera ascunsa cum unii farmacisti nu au nici un fel de retineri in a da antibiotice fara reteta. Reporterii nostrii  au putut cumpara medicamente care in mod normal nu ar trebui vandute fara reteta: Augumentin, Algocalmin fiole, Aulin, Ketonal si  anticonceptionale.

Am mers la Farmacia “Vitalis” si am cerut farmacistei o cutie de Algocalmin si una de Aulin. Desi prima intrebare a acesteia a fost daca avem reteta, dupa ce am insistat, ne-a dat, spunandu-ne: “V-am dat pentru ca va doare maseaua”. Dar cutii intregi!

La Farmacia “Belladona”, cand am intrebat de ce vand aceste antibiotice fara reteta, am primit un raspuns surprinzator: “Algocalminul nu este un medicament foarte scump, ca sa ma intereseze banii. Am vazut ca aveti un biletel in mana si am crezut ca ati fost trimis. Am mers pe incredere”, ne-a spus farmacistul.

Aulin este un medicament care provoaca insuficienta hepatica letala. Acesta a fost interzis in Spania, Finlanda sau SUA.

Farmaciile cinstite cad de fraiere

Farmaciile care tin, totusi, cont de prevederile legislative si au în vedere si sanatatea bolnavului, nu doar propriul profit, au numai de pierdut. “Noi nu putem face nimic, pentru ca fiecare farmacie are regulamentul ei interior si eliberarea de antibiotice fara prescriptie e un obicei în unele unitati. Cine elibereaza ia raspunderea asupra sa si noi nu putem sa interzicem asa ceva. Controale pot veni doar de la minister, dar si atunci, pâna tine controlul, farmaciile respective nu vând, iar dupa ce pleaca, daca au obiceiul sa elibereze antibiotice fara prescriptie, oricum vor elibera. La ora actuala, farmaciile merg pe câstig. Nu vor sa piarda clienti, dar nu este corect pentru acestia”, a recunoscut o farmacista care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Sanatatea pacientilor este pusa-n pericol pentru profit

Din nefericire, cazurile prezentate de Infobraila sunt deloc exceptii, ci mai degraba reguli. Un asemenea test arata nu numai ca unii farmacisti nu respecta legislatia în vigoare, dar si ca sunt dispusi sa puna în pericol sanatatea pacientilor pentru propriul profit. Singurul caz în care eliberarea de antibiotice fara prescriptie este justificat si permis este în situatii de urgenta si atunci se elibereaza numai tratamentul pentru 24 sau maxim 48 de ore.

“Antibioticele nu se pot elibera decât în caz de forta majora. De exemplu, daca e weekend si pacientul se afla în tratament si trebuie sa-l continue, dar si atunci primeste numai pentru maxim doua zile”, a declarat un alt farmacist.

Aceasta a explicat ca singurele abilitate sa controleze daca farmaciile elibereaza antibioticele conform legii în vigoare sau nu sunt comisiile de control din partea Ministerului Sanatatii sau a Directiei de Sanatate Publica, în cazul în care comisia are tematica de control pe aceasta directie.

Desi totul arata foarte bine organizat pe hârtie, autoritatea organelor de control este practic inexistenta, în conditiile în care farmaciile si-au facut un obicei din a nerespecta legea si nu au niciun fel de retineri în a vinde ilegal antibioticele.

Medicii atrag atentia ca utilizarea neadecvata a antibioticelor poate avea urmari grave pentru bolnavi, deoarece, când acestia vor avea cu adevarat nevoie de ele, antibioticele nu vor mai avea niciun efect.

O femeie a murit in urma automedicatiei cu paracetamol

Pentru a se trata de raceala, o tanara a luat in repetate randuri paracetamol si “Lemsip”, o solutie orala, ce contine paracetamol. Dupa ce a fost diagnosticata cu o infectie in piept, pentru care medicul de familie i-a prescris antibiotice, tanara a continuat sa ia paracetamol, scrie Daily Mail.

Starea ei a continuat sa se deterioreze si tanara a ajuns la spital acuzand stari de voma, ulcere la nivelul gurii si avand dificultati la inghitire. Femeia a ascuns medicilor faptul ca, pe langa medicamentele recomandate de medicul de familie, a luat si paracetamol. Refuzand sa faca testele recomandate de medici pentru a vedea ce anume cauzeaza aceste stari, tanara a plecat acasa. S-a intors la spital dupa cateva zile, unde a si decedat. In urma anchetei ce a avut loc, s-a stabilit ca decesul tinerei de 25 de ani a fost determinat de insuficienta hepatica, cauzata de o supradoza de paracetamol.

Ce putem lua fara reteta

Pentru dureri obisnuite de cap, masele, oase se pot lua, cu reteta sau fara, analgezice sau antireumatice. Fara reteta se pot elibera nurofen 200 mg, paduden, algocalmin tablete, antinevralgic, saridon, panadol, iar in cazuri urgente se pot elibera, si fara reteta, doze pentru 24 de ore de algocalmin fiola (3-4), aulin (2 tablete sau 2 pliculete), ketonal (2 tablete), diclofenac (3 pastile). Pentru dureri de gat, fara reteta, bolnavii pot intra intr-o farmacie si cumpara Strepsils, homeovox, hexoraletten, homeogene sau, in caz urgen, 4-5 tablete de oropivalone – chiar daca pentru acesta este nevoie de reteta. Pentru frecventele dureri de stomac, fara reteta, farmaciile pot elibera dicarbocalm, rennie, smecta, saprosan sau maalox. Daca insa stim ca starea de rau ne trecea de obicei cu ranitidina sau imodium si nu avem de unde sa-l luam la miezul noptii pe medicul de familie pentru a ne da reteta, farmacistul poate sa acorde o doza de urgenta, pentru 24 de ore, de maxim 2 tablete.

Educarea farmacistilor

Ministerul Sanatatii si reprezentantii farmacistilor vor elabora, cel tarziu pana in 25 martie, un Protocol pentru eliberarea medicamentelor in farmacii, document cu caracter de act normativ, ale carui prevederi vor fi aplicate, din luna urmatoare, in toate farmaciile. Pana pe 14 martie, expertii vor defini situatiile de urgenta in care farmacistii au competenta sa elibereze medicamente, fara prezentarea retetei, desi acestea se elibereaza in mod normal numai pe baza de prescriptie medicala, in conformitate cu prevederile Codului Deontologic publicat in Monitorul Oficial. Pe 17 martie va avea loc o intalnire intre Comisia de Medicina de Urgenta a Ministerului Sanatatii si reprezentantii farmacistilor. Partile vor defini situatiile in care farmacistul poate acorda masuri de prim ajutor, din punct de vedere al administrarii de medicamente. Trei zile mai tarziu va avea loc intalnirea dintre reprezentantii farmacistilor si cei ai ministerului pentru definitivarea Protocolului, astfel ca, pe 25 martie, documentul sa fie finalizat si semnat.

ALEXANDRA RAICIU

CIPRIAN ISTRATE

Comentarii

comentariu

About the Author

-