Published On: lun, Feb 11th, 2013

VIDEO: Numai in ianuarie, brailenii nesimtiti si iresponsabili au sunat la misto de 15.000 de ori la 112

Share This
Tags

* Ziua Numarului de Urgenta 112 a fost sarbatorita la Braila, eveniment desfasurat la sediul IPJ Braila * In cursul lunii trecute, un numar de 22.329 de apeluri au fost prin 112, dintre care1.719 la Politie, 3.960 – SAJ, ISU+SMURD/SMURD – 494, iar la Jandarmerie – 43 *

Astazi, la sediul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Braila s-a desfasurat o actiune educativa pentru 34 de elevi din clasa I de la Scoala nr. 7 “Ion Creanga”. Micutilor le-a fost prezentat un filmulet prin intermediul caruia au primit informatii utile despre Numarul Unic de Urgenta 112 si despre utilizarea acestuia. Dupa aceea, scolarii au fost invitati in incaperea dispeceratului, unde au putut vedea cum operatorii preiau telefoanele primite de la diverse persoane din Braila, care solicita interventii rapide, fie ca este vorba despre Politie, ISU, SMURD, Salvare sau Jandarmerie.

“Data de 11 februarie reprezinta Ziua numarului european pentru urgenta 112. Serviciul Telecomunicatii Speciale, impreuna cu agentiile de interventie, au marcat, la nivelul judetului Braila, acest eveniment prin vizita a 34 de elevi din clasa intai de la Scoala nr. 7 <Ion Creanga>. Grupurile de scolari au vizitat dispeceratul unde se preiau apelurile de urgenta, dar dupa ce le-am pus spre vizionare un filmulet referitor la utilizarea corecta a numarului 112”, a spus seful Oficiului Judetean al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (OJTS) Braila, col. dr. ing. Mihail Balaban.

“Acest numar unic de urgenta 112 este foarte important pentru persoanele care se afla In situatii deosebite. De aceea, asigurarea unei reactii imediate si oportune constituie o directie de actiune importanta a Jandarmeriei Romane”, a declarat plutonier Sorin Neftode, purtator de cuvant al Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Braila.

* Statistica apelului 112 *

Potrivit statisticii efectuate de conducerea Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta, in luna ianuarie 2013, la nivelul judetului Braila, s-au inregistrat un numar total de 22.329 de apeluri la 112. Din acestea, la Politie au fost 1.719, la Ambulanta – 3.960, ISU+SMURD/SMURD – 494, iar la Jandarmerie fiind 43. Numarul apelurilor false se situaza la 15.908, iar cele reale sunt 6.421.

“Statistica pe anul 2012 realizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) arata ca la Numarul Unic de Urgenta 112 din judetul Braila au fost primite si tratate 270.483 apeluri. Dintre acestea, 30,01%, adica 81.162, au fost reale si 69,99% (189.321) false. Cele mai multe au fost transferate catre Ambulanta – 56,27% (43.516), Politie – 33,71% (26.072), Pompieri si SMURD – 9,21% (7.123) si Jandarmerie – 0,81% (628). Majoritatea apelurilor false si abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice si sunt In mare parte realizate de pe cartele prepay. Urmare constatarilor facute de catre autoritatile statului, 44 cetateni au fost sanctionati conform legii pentru apeluri false si abuzive catre numarul 112. Multe persoane suna fara a avea o urgenta, adreseaza injurii operatoarelor, rad, pun muzica sau nu vorbesc. Se solicita informatii despre numere de telefon, se cere legatura cu diverse institutii sau persoane publice ori se solicita sfaturi medicale”, a precizat col. dr. ing. Mihail Balaban.

Ultimul Eurobarometru al Comisiei Europene, referitor la numarul unic european de urgenta 112, arata ca Romania se afla pe primele locuri In ceea ce priveste informarea si educarea populatiei In UE.

Principalele evenimente ce implica interventia Politiei pentru care cetatenii pot apela la 112 sunt omor, atac armat, atentat, talharie, tulburarea grava a ordinii si linistii publice, trafic si consum de droguri, furturi, accidente rutiere soldate cu victime sau persoane Incarcerate, precum si alte situatii grave.

La nivel european, doar 1 din 4 cetateni ai UE cunoaste faptul ca 112 este Numarul de Urgenta pe care Il poate apela In toate tarile Uniunii Europene. Incepand cu 2009, In mai mult de 25 de tari din Europa sunt organizate activitati de informare a populatiei cu ocazia celebrarii „Zilei Europene 112”, care are loc pe 11 februarie, In fiecare an.

Mai multe tari au ales ca, In 2013, sa sarbatoreasca Ziua 112 In jurul conceptului de resuscitare cardio-pulmonara (CPR), Intrucat marea majoritate a europenilor nu stiu cum sa efectueze procedurile de resuscitare In cazul In care sunt martorii unui stop cardiac.

* Importanta apelului 112 *

In aprilie 2005, Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 a devenit operational In toata Romania. Incepand cu anul 2008, 112 este unicul numar de urgenta care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenta (ambulanta, pompieri si politie) In orice tara a Uniunii Europene.

Numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 trebuie folosit doar atunci cand este necesara interventia agentiilor specializate de urgenta, pentru asigurarea asistentei imediate In situatii In care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul.

* Sfaturi pentru utilizarea numarului 112 *

Serviciul de Urgenta 112 are ca obiectiv salvarea vietii, proprietatii, mediului.

“Autoritatile fac apel la cei care suna abuziv sa nu Incarce inutil liniile de urgenta 112, Intrucat un apel fals poate duce la pierderea unei vieti. La 112 se suna doar atunci cand aveti cu adevarat o urgenta”, a mai spus seful OJTS Braila.

Iata cateva sfaturi pentru utilizarea numarului de urgenta 112: in momentul in care se apeleaza 112 trebuie sa se anunte ce urgenta exista; locul evenimentului; de la ce numar de telefon se suna; numele apelantului.

Dupa furnizarea acestor date, cel care solicita interventie prin 112, apelantul trebuie sa ramana la telefon pentru a fi pus In legatura cu agentia de urgenta de care au nevoie si pentru a primi eventuale recomandari. Daca legatura cu numarul 112 se Intrerupe, trebuie sa se sune din nou, sa ramana calm si sa raspunda la toate Intrebarile, si nicidecum sa Inchida apelul pana cand nu i se spune.

Comentarii

comentariu

About the Author

-