Published On: joi, Feb 7th, 2013

VIDEO: Lucrarile sunt stopate de mai bine de 4 ani, Scoala nr. 3 “Spiru Haret”, in situatie incerta

Share This
Tags

* Au trecut mai bine de 4 ani de cand lucrarile de reabilitare a Scolii nr. 3 “Spiru Haret” au fost intrerupte * Chiar daca autoritatile locale ar vrea ca aceasta unitate de invatamant sa fie inclusa pe lista proiectelor de reabilitare, procedura este destul de dificila * Primarul Aurel Simionescu este de parere ca totul trebuie sa porneaca de la nivel central, adica de la Ministerul Educatiei *

Nici pana acum, desi au trecut peste 4 ani de zile de la realizarea ultimelor lucrari de consolidare si reabilitare a Scolii nr. 3 “Spiru Haret”, situatia nu s-a schimbat deloc. Banii pentru finalizarea proiectului nu mai exista, mai mult de atat, constructorii au de primit o suma destul de mare, in jur de 10 milioane lei, bani care nu s-au mai dat din anul 2009.

Primarul Aurel Simionescu este nemultumit de ceea ce se intampla cu unitatea de invatamant, asta pentru ca de la zi la zi cladirea se deterioreaza si mai mult. In aceste conditii, va fi nevoie de bani in plus, asta pentru ca lucrarile care s-au executat in acea perioada trebuie luate de la capat.

“Avem o discutie cu ministrul Educatiei (n.r. Remus Pricopie), dar nu este vorba numai de aceasta scoala, ci mai sunt si altele: Campusul de la Grupul Scolar <Gh. K. Constantinescu>, cel de la Liceul Pedagogic <D.P. Perpessicius> si 2 gradinite, una in cartierul Vidin si alta in Calarasi IV. Vrem sa reabilitam internatul de la <Agricol>, astfel incat copiii din mediul rural sa aiba conditii bune de cazare in momentul in care se decid sa urmeze cursurile aceste unitati de invatamant. La fel vrem sa se reabiliteze si cladirea cantinei de aici. Campusul de la <Pedagogic> se afla intr-un stadiu apropiat de finalizare. Pentru refacerea acestor 5 unitati de invatamant s-au alocat bani guvernamentali. Eu am spus ca in cazul in care in bugetul Ministerului Educatiei, din acest an, ar exista bani ca sa repornim lucrarile, acest lucru ar fi de bun augur”, a declarat primarul Aurel Simionescu.

* Municipalitatea vrea ca institutia sa fie reabilitata *

Scoala din Bariera Calarasilor se confrunta cu mari probleme, mai ales ca desi administratia locala ar vrea sa o reabiliteze din fonduri locale, procedura este destul de greoaie.

“Situatia Scolii <Spiru Haret> este una destul de complicata, si asta pentru ca, in cazul in care nu vor fi dati bani de la Ministerul Educatiei, vor exista mari probleme. O situatie ar fi ca noi, municipalitatea sa faca demersuri ca macar Scoala nr. 3 sa o aducem in finantare locala. Eu, sincer, m-as feri de acest lucru si ar fi ultima solutie la care as apela. Asta pentru ca acolo s-a facut licitatie la nivel national, s-au facut niste lucrari care trebuie sa fie expertizate. Plus ca este vorba si de o serie de datorii mari fata de constructorii respectivi, care trebuie platite, in mare fiind vorba de zeci de milioane lei. Insa, ca sa incepem noi lucrarile, trebuie sa facem o alta licitatie, apoi expertiza, dupa care sa se inceapa lucrarile. Situatia de acolo este destul de complicata. Dar sunt de parere ca ar trebui sa se reinceapa alocarea fondurilor pe formula stabilita de Ministerul Educatiei. Eu, ca institutie administrativa, nu pot prelua constructorul, care a fost stabilit in urma licitatiei organizate la nivel national. Deci cu alte cuvinte, nu putem interveni pe o lucrare adjudecata într-o anumita forma si pe anumite costuri”, a mai precizat edilul Brailei.

Reamintim ca Scoala “Spiru Haret” este o constructie veche, pe caramida portanta de un anumit tip. Partea din stanga a fost consolidata, de la fundatie pana sus, s-au refacut si centurile, mai putin cea de la acoperis, la partea din mijloc si partea din dreapta. In zona in care s-au facut centuri, s-au turnat fundatii, s-a decopertat pana la caramida, s-au batut plasele, dar se pare ca toate acestea au fost zadarnice, pentru ca nici macar nu s-a trecut la operatiunea de tencuit. In cazul in care Braila va fi zguduita de un cutremur puternic, este posibil ca aceasta cladire sa se prabuseasca.

Comentarii

comentariu

About the Author

-