Published On: lun, Feb 11th, 2013

VIDEO: Laminorul, in prag de disparitie, Insolventa este singura solutie salvatoare

Share This
Tags

* In sedinta de astazi de la Prefectura s-a discutat despre situatia jalnica a uzinii “Laminorul”, precum si a angajatilor de aici * Toti membrii comisiei de dialog social, dar si prefectul si subprefectul judetului *

Astazi, la sedinta extraordinara care a avut loc la Prefectura, s-a discutat despre situatia deplorabila a uzinii brailene “Laminorul”.

Liderul de sindicat “Metal 94”, Constantin Iarca, a declarat ca autoritatile locale, impreuna cu parlamentarii braileni trebuie sa intervina de urgenta la Guvern pentru a salva uzina.

“Situatia de la <Laminorul> este una foarte grea, daca facem o comparatie cu anii anteriori. Aici se lucreaza in stil de distrugere. Pana acum s-au vandut la subpret 7.500 kg de fier provenind din utilaje, unor firme capuse cre au legatura cu grupul rus <Mechel>. Noul director este un distrugator, mercenar. Lucrurile au scapat de sub control. Trebuie sa se faca ceva ceva, sa ne mobilizam noi toti factorii locali, sa nu lasam totul la nivel de discutie. Acum sunt foarte putini angajati, comparativ cu miile care erau in anii trecuti. Directorul de la noi este o manevra murdara pentru noi, laminoristii. Banii se dau decimat, iar tichetele de masa se dau la jumatate. Directorul general s-a fofilat, nu a vrut sa discute cu noi. La <Laminorul> se lucreaza criminal, se taie utilaje dintr-o sectie si in aceste conditii, cand vad aceasta situatie macabra raman fara cuvinte. Desi Grupul <Mechel> a lasat din pretul de vanzare, pierderile sunt din ce in ce mai mari. Este o rea-credinta din partea rusilor. Se vrea ca fiecare unitate din tara sa fie distrusa, vanduta la preturi derizorii. Se fac stocuri de cilindri pentru a fi dati pe bani de nimic. Daca se vrea ca <Laminorul> sa nu mai existe, este clar ca nu se vrea ca noi sa supravietuim”, a mentionat Constantin Iarca, liderul de sindicat al uzinei “Laminorul”.

* Lichidarea uzinei, unica solutiei *

Un alt aspect pe care liderul laminoristilor l-a scos la iveala face referire la faptul ca patronatul rus nu respecta conditiile prevazute in contractul colectiv de munca.

“Contractul nostru nu se respecta de mai bine de 4 ani. Angajatorul si-a permis sa intarzie, de fiecare data, cu plata salariilor. La doua ore dupa ce am terminat actiunea de pichetare de luna trecuta, abia atunci ni s-au dat salariile. Nu s-au dat nici primele de vacanta ceea ce reprezinta un drept al nostru”, a zis liderul laminoristilor.

Legat de acest lucru, Gheorghe Caruz, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, a precizat: “Nu puteti cere bonuri si oprime de vacanta atat timp cat firma este in pierdere. Trebuie verificat totul in amanuntit, daca datoriile sunt certe si eligibile. Si apoi daca o parte din clauze sunt incalcate, atunci Guvernul poate interveni. Insa, in caz contrar puteti spune pa, adio, sa puneti cruce la tot. Trebuie vazut in amanuntit contractul pe care l-ati semnat, cu tot cu clauze”.

Pe de alta parte, prefectul judetului Braila, Mihaela Marcu, l-a sfatuit pe Constantin Iarca sa solicite efectuarea actiunii de insolventa a uzinii: “Aveti multe lucruri de rezolvat acolo. Eu va sfatuiesc ca ar fi bine sa solicitati lichidarea financiara a uzinii, pentru a stopa jaful de acolo. Degeaba ne intalnim aici si vorbim, daca nu se actioneaza in forta, daca in tot acest timp rusii taie si vand pe bucati utilajele. Totul este in mana dumneavoastra. Nu trebuie sa vedeti cu ochi rai insolventa uzinii”.

Dumitru Sisu de la Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania a zis: “Problema este si mai grea daca ne gandim la oamenii care raman fara loc de munca. Nu trebuie uitati nici membrii familiei, sotii, copii”.

* “Suntem in capitalism, trebuie sa actionam normal”, este de parere prefectul Marcu *

La un moment dat, spiritele s-au incins la maxim in sedinta de la Prefectura, liderul Iarca ajungand aproape sa tipe la prefectul Marcu si subprefectul Grosu, spunand ca nu vor sa intervina pentru a-i ajuta.

“Guvernul trebuie sa intervina. Este dreptul nostru si trebuie sa fim aparati. Ar trebui sa se faca ceva pentru a-i constrange pe rusi sa ne dea banii”, a zis Constantin Iarca.

Deranjat de atitudinea liderului laminoristilor, subprefectul Catalin Grosu si-a spus punctul de vedere: “Nu trebuie ca oamenii sa plece acasa in momentul in care se face lichidarea financiara, atat timp cat administratorul judiciar efectueaza analiza financiara a uzinei. Degeaba spuneti ca nu am anuntat Guvernul in legatura cu situatia de la <Laminorul>, pentru ca eu personal m-am ocupat de acest lucru. Am vorbit si cu patronatul, insa nu-i putem obliga sa vina aici sa purtam discutii. Am primit o solicitare din partea reprezentantilorde la Braila a Grupului <Mechel> care doreau ca intrevederea sa aiba loc la finele acestei luni”.

In aceasta discutie aprinsa a luat cuvantul si directorul executiv de la Casa Judeteana de Pensii Braila, Sorin Enache, care a spus ca patronatul este la zi cu plata contributiei salariatilor la pensie, fiind 474 de salariati, dintre care 217 se incadreaza la conditii speciale. Cu alte cuvinte, toti angajatii au drept de pensie.

Suparata si deranjata de atitudinea lui Constantin Iarca, prefectul Mihaela Marcu a spus: “Trebuie sa intelegeti o data pentru totdeauna ca insolventa este o solutie salvatoare. De asemenea, trebuie sa intelegem ca ne aflam in capitalism si ca nimeni nu poate sa-l constranga pe patron sa-si respecte datoriile catre salariati. Totul este la nivel de privat. Eu va sfatuiesc sa deschideti un manual de economie sI sa-l rasfoiti. Intelegeti ca suntem in capitalism si trebuie sa ne conformam cu aceasta situatie pentru ca el este patronul. Dumneavoastra trebuie sa actionati si sa-i strangeti cu usa. Nu trebuie sa ne speciem de ei. Avem legi si nu patim nimic”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-