Published On: lun, Feb 25th, 2013

Victor Chumakov se gandeste la revanzarea “Mechel” Braila si Campia Turzii”

Share This
Tags

*Invest Nikarom, vrea sa reporneasca uzinele din Targoviste si Buzau si sa le revanda pe cele din Braila si Campia Turzii*

Noii investitori de la “Mechel” intentioneaza sa activeze unitatile de la Targoviste si Buzau, la inceputul lunii martie, dupa cum a declarat, vineri, Varujan Vosganian, ministrul Economiei. Victor Chumakov face afaceri de douazeci de ani la Bucuresti si Targoviste, devenind intre timp si cetatean roman. In urma unei intalniri pe care a avut-o cu Victor Chumakov, unul dintre actionarii “Invest Nikarom”, care a cumparat cele cinci active “Mechel” din tara noastra, domnia sa a precizat ca cele doua combinate vor functiona la o capacitate de circa 80%. “Acest lucru inseamna ca 3.000 din 4.000 de salariati vor reincepe lucrul”, a mai spus Varujan Vosganian, adaugand ca investitorii au in vedere posibilitatea atragerii de investitii in scurt timp dupa repornirea activitatii la Targoviste si Buzau. Unitatile de productie de la Braila si Campia Turzii vor fi supuse unui proces de reorganizare.

“In functie de acest lucru, se va discuta si numarul de salariati care vor fi reintegrati. Actionarul nu a exclus ipoteza unor disponibilizari, dar le-a pus in corelare cu reusita acestei strategii”, potrivit oficialului.

Continuarea unor traditii de cateva zeci de ani ale siderurgiei romanesti, combinatele care pana nu demult apartineau grupului rus Mechel, intra acum intr-o noua era, am putea s-o numim „era Chumakov“.

Laminorul Braila, unde se produce sarma inca din anii 20 ai secolului trecut, si COS Targoviste, in care s-au produs majoritatea echipamentelor nucleare de la Cernavoda, nu mai puteau fi sustinute financiar de catre rusii de la Mechel, astfel ca au fost vandute pe cativa dolari rusilor de la Invest Nikarom SRL (asociati: Victor si Svetlana Chumakov), care i-au promis ministrului Vosganian ca le vor repune in functiune. Acelasi SRL Nikarom a preluat si Ductil Steel Buzau (unde se produce vestita „plasa de Buzau“), dar si fosta Industria Sarmei Campia Turzii (combinat pus in functiune in 1920, „leaganul“ siderurgiei din Transilvania), insa noul proprietar se va ocupa de ele numai in sensul ca le va scoate la vanzare. Noul actionar, pus pe fapte mari. Asadar, o societate cu raspundere limitata (SRL) cu pierderi si datorii insumand 541.000 de lei, de cinci ori mai mari decat capitalul social (100.000 de lei), va administra si chiar repune in functiune doi colosi cu active de ordinul zecilor de milioane de euro. Cam acesta a fost mesajul ministrului Economiei, Varujan Vosganian, transmis dupa iesirea dintr-o intalnire pe care a avut-o vineri cu Victor Chumakov.

Actionarul a spus urmatoarele:

“ La inceputul lunii martie vor reporni unitatile de la Targoviste si Buzau, care reprezinta 80% din capacitatile de productie ale Mechel din Romania. Domnul Chumakov m-a asigurat ca are in vedere atragerea de investitii pentru aceste combinate. Laminorul Braila si Campia Turzii vor fi supuse unui proces de reorganizare si, in functie de rezultate, se va discuta si numarul de salariati care vor fi reintegrati. Actionarul nu a exclus si posibilitatea unor disponibilizari, dar a pus-o in contextul reusitei acestei strategii, si nici ipoteza ca daca va exista un investitor care sa le preia sa le vanda“, a afirmat Vosganian.

Potrivit ministrului, industria siderurgica romaneasca a fost printre cele mai afectate de criza economica, iar intre 2008 si 2012 a pierdut circa o treime din capacitatile de productie. Productia de otel in Romania a scazut de la 5 la 3 milioane de tone, iar aproximtiv 10.000 locuri de munca din aceasta industrie au disparut.

“Combinatele detinute anterior de Mechel dispun de o capacitate de productie de un milion de tone de otel annual si au circa 4.000 de salariati”, a precizat Vosganian.

Reamintim ca, la inceputul saptamanii trecute, combinatul siderurgic Mechel Targoviste a cerut marti intrarea in insolventa, intr-un dosar inregistrat la Tribunalul Dambovita. Tot atunci, Nikarom a preluat pentru 230 de lei unitatile Mechel din Romania. Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila. Firma Invest Nikarom SRL, inregistrata in Romania, are ca asociiati in parti egale pe Chumakov Victor (58 de ani) si Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetatenie rusa. Ei vor sa relanseze activitatea din combinatele preluate, in conditiile in care activele din Romania ale Mechel aveau bugetate pentru acest an pierderi de 2,4 miliarde de ruble (60 milioane euro), potrivit declaratiilor directorului general al Mechel, facute  intr-un comunicat remis presei. Cauza retragerii Mechel este data de „preturile nefavorabile de pe pietele europene ale otelului, corelate cu avansul preturilor pentru deseuri feroase si cu o cerere tot mai slaba pentru produse finite“. Cat ar fi cerut rusii pe combinate:

In toamna anului trecut, producatorul rus de otel Mechel a scos la vanzare 14 intreprinderi detinute in mai multe state din Europa de Est, inclusiv cele patru uzine din Romania aflate acum in discutie. Motivul era dat de nevoia de bani pentru a putea plati o parte din datoriile de peste noua miliarde de dolari, anunta kommersant.ru.

Pentru uzinele detinute in Romania, cei de la Mechel cereau un pret total de 150 de milioane de dolari care, desigur, era considerat derizoriu avand in vedere valoarea reala a unitatiilor. Pentru combinatul Campia Turzii cereau 33 de milioane de dolari, pentru Mechel Targoviste  – 46 de milioane de dolari, pentru Ductil Steel – 39 de milioane de dolari, iar pentru Laminorul Braila  – 32 de milioane de dolari. Va propunem, in continuare, o scurta incursiune a combinatului de la Braila. Laminorul Braila este specializat in productia de materiale feroase sub forme primare si semifabricate, in special sarma si cuie. Combinatul a fost cumparat, in iulie 2006, de la AVAS, de catre SC Donau Commodities SRL Bucuresti, singura companie care a depus oferta de cumparare, cu suma de 17,5 milioane de euro. In anul 2010, compania Donau Commodities a fost cumparata de grupul rus Mechel cu aproximativ 9,4 milioane de euro. Ductil Steel Buzau. In anul 1991 Intreprinderea de Sarma si Produse din Sarma a fost divizata. Astfel au aparut SC Ductil SA Buzau, avand ca obiect de activitate producerea si comercializarea consumabilelor de sudura, si SC Ductil Steel SA, axata pe producerea si comercializarea sarmelor si a produselor din sarma. Industria Sarmei Campia Turzii a fost privatizata in 2003, fiind preluata de firma Conares Trading, inregistrata in Elvetia. Valoarea tranzactiei a fost de circa 27,2 milioane de euro. Conares a devenit ulterior parte a grupului rus Mechel.

Comentarii

comentariu

About the Author

-