Published On: mie, Feb 27th, 2013

Sute de copii ai caror parinti sunt plecati in strainatate beneficiaza de protectie sociala

Share This
Tags

* In anul 1012 numarul copiilor parasiti de parintii care aleg sa lucreze in strainatate a crescut cu aproximativ 100 fata de anul precedent *

Conform evidentelor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, pe parcursul anului 2012, au beneficiat  de masura de protectie speciala 162 de copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.

Numarul copiilor care au beneficiat de protectie sociala este impartit in patru categorii: 49 de copii au beneficiat de masura de protectie speciala plasament la asistent maternal profesionist; 41 de copii au beneficiat de masura de protectie speciala plasament in

centre de plasament publice sau private; 54 de copii au beneficiat de masura de protectie speciala plasament la rude pana la grupa IV;18  copii  au  beneficiat  de masura de protectie speciala plasament la  alte familii/persoane”, se mentioneaza intr-un comunicat transmis de DGASPC Braila.

Potrivit informatiilor primite de la unitatile administrativ teritoriale, in

Judetul Braila au fost identificati 301 de copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, acestia fiind ingrijiti de membrii familiilor extinse, fara a beneficia de masura de protectie speciala, dupa cum urmeaza: 119 de copii cu ambii parinti plecati in strainatate; 99 de copii cu un parinte plecat in strainatate; 83 de copii cu parinte unic plecat in strainatate.

Dintr-un total de 463 de copii aflati in astfel de situatie, cu masura de protectie speciala si in familiile extinse sunt in total  243 baieti si  220 de fete. In functie de categoria de varsta, acestia se impart in felul urmator: intre 1-2 ani sunt  21 de copii, intre 3-6 ani 77 de copii, intre 7-9 ani sunt 103 copii, intre 10-13 ani un total de 133, iar peste 14 ani au fost inregistrati 129 de copii.

Consecintele negative ale plecarii parintilor in strainatate sunt resimtite de copii, in primul rand, in plan psihologic. Astfel apare sentimentul de insingurare, de deprimare a copilului, scade interesul pentru scoala si activitatile extrascolare. Deprivarea afectiva si lipsa de supraveghere necesara dezvoltarii normale a copilului duc de cele

mai multe ori la aparitia comportamentelor deviante sau neconcordante cu varsta acestora si creste riscul expunerii la exploatare sau abuzuri de alta natura.

Pe tot parcursul anului trecut, Inspectoratul Scolar Judetean Braila s-a implicat si a monitorizat activitatile scolare ale copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate. Cu ajutorul invatatorilor, educatorilor si al profesorilor au fost consiliati educational acesti elevi. Prin activitatile scolare si extrascolare s-a asigurat respectarea drepturilor copilului, indiferent de statutul pe care il au parintii acestora. S-au acordat servicii de consiliere psihologica specializata cu ajutorul profesorilor psihologi din cadrul CJRAE Braila, copiilor care sunt lipsiti de ingrijirea parintilor, ca urmare a faptului ca acestia sunt plecati in strainatate.

Pe parcursul anului 2012 s-au desfasurat activitati in liceele brailene cu adolescenti ce au parinti plecati in strainatate, in cadrul proiectului “Evrica” si prin campania “Indrazneste sa fii mare”. Aceste campanii au avut ca rezultat dezvoltarea unui comportament responsabil si civic la adolescentii ramasi acasa, ca urmare a faptului ca parintii acestora au plecat in strainatate.

In municipiul  Braila, serviciile de ingrijire de zi, aflate in subordinea organismelor private acreditate, sunt oferite de Centrul de zi ,,Surorile Clarise ale Sf. Sacrament’’ cu o capacitate de 12 locuri si Centrul de zi ,,Darius’’ Asociatia ,,AURA 2010’’ cu o capacitate de 40 de locuri.

In judetul Braila, serviciile de ingrijire de zi, aflate in subordinea consiliilor locale, sunt oferite de centrele de zi din Faurei, Insuratei, Movila Miresii, Baraganu, Maxineni si Braila, cu o capacitate de 15-20 locuri maxim.

Comentarii

comentariu

About the Author

-