Published On: Soare, Feb 17th, 2013

Stanel Necula, despre CET: “Nu realizezi importanta unui lucru pe care il ai, pana nu il pierzi”

Share This
Tags

* Directorul CET, Stanel Necula explica modul de calcul al costurilor de incalzire catre asociatii si proprietari *

Din cauza numeroaselor sesizari primite din partea cetatenilor cu privire la costurile foarte ridicate ale facturilor de energie termica, reporterii Infobraila au cerut explicatii directorului Necula. Acesta a declarat: “Mai intai se face citirea aparatului montat la bloc si se stabileste cantitatea de energie inregistrata. Acea cantitate de energie termica este transmisa pana pe data de 3 a lunii asociatiilor de proprietari, pentru a stabili cuantumul ajutoarelor de incalzire. Apoi se returneaza acea cantitate defalcata de consumatori la serviciul nostru de Relatie cu Clientii, apoi se face emiterea facturii”, ne-a declarat Stanel Necula, director CET Braila.

Intrebat care este modul de calcul al costurilor de incalzire al asociatiilor catre proprietari, acesta ne-a raspuns: “Vorbim de repartizarea costurilor comune si individuale. In baza cantitatii de energie si in baza masuratorilor, care inseamna suprafata echivalenta termic a tuturor radiatoarelor, a coloanelor de incalzire pe verticala si racordurile pe orizontala din toate apartamentele, inclusiv din cele bransate, si coloanele de incalzire calde din apartamentele debransate si tevile din subsolul blocului, se calculeaza acea suprafata echivalenta termic. Se face proportionalitatea dintre partile comune si caloriferele din apartamentele bransate si in functie de acel procent se face defalcarea pentru partile comune, apartamentele debransate si cele bransate. Pentru apartamentele bransate, cantitatea de energie termica se defalca pe suprafata locuibila a fiecarui apartament. Cheltuielile pentru partile comune se defalca pe cota indiviza, in functie de cota indiviza a fiecarui apartament. Iar pentru coloanele incalzite din apartamentele debransate, strict pe suprafata echivalenta termic”, a spus dir. Stanel Necula.

In finalul discutiei, dir. Necula a dorit sa precizeze cateva lucruri despre importanta existentei CET-ului: “Spatiile din subsolul blocurilor se incalzesc datorita conductelor ce trec pe acolo. Oamenii nu realizeaza in momentul asta, ca,  daca suprafetele astea sunt incalzite, inseamna protectie. Un subsol incalzit e protejat, planseul e cald, iar cei de la parter nu simt rece. Probabil ca oamenii nu simt acest lucru decat in momentul in care s-ar opri definitiv caldura. Costurile mai mici la centralele individuale sunt datorita faptului ca oamenii si le opresc, in schimb sistemul centralizat functioneaza incontinuu. Nu realizezi importanta unui lucru pe care il ai, pana nu il pierzi. Microclimatul, asa cum a fost apartamentul proiectat ca si sistem de incalzire, trebuie realizat continuu. Un soc termic nu e bun pentru sanatate”, a spus acesta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-