Published On: joi, Feb 21st, 2013

Spitalele vor face achizitii pe regiuni

Share This
Tags

* Conform unui comunicat de presa publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, in perioada urmatoare vor incepe procedurile de achizitie la nivel centralizat atat pentru echipamentele si materialele sanitare, cat si pentru medicamentele destinate spitalelor de stat din Romania *

Ministrul secretar de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, a facut mai multe precizari in cadrul unei conferinte de presa despre modul in care se vor organiza achizitiile publice centralizate.

“Vrem ca viitoarele achizitii centralizate pe care Ministerul Sanatatii le va organiza sa se realizeze transparent si sa aduca la buget sume suplimentare din economiile preconizate. Daca de exemplu, la achizitionarea stenturilor (tuburi, de obicei din otel inoxidabil, folosite in interventiile cardiovasculare pentru deblocarea unei artere, n.a.) sau a defibrilatoarelor vom face economii de 10 procente, acest lucru va insemna cu 5-10 la suta mai multi pacienti tratati”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit aceleiasi surse, Ministerul Sanatatii analizeaza in aceasta perioada toate posibilitatile de organizare a acestor licitatii, atat cu Agentia Nationala de Reglementare a Achizitiilor Publice, cat si cu alte institutii care se ocupa de domeniul achizitiilor.

Asteptam expertiza OMS

Urmatorul pas ce trebuie facut consta in publicarea pe site-ul de specialitate www.seap.ro a primelor anunturi de participare la licitatii. De asemenea, la sfarsitul lunii februarie, specialistii in achizitii publice din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) vor trimite catre Ministerul Sanatatii o expertiza privind cele mai potrivite masuri care trebuie luate in acest domeniu.

Pana in prezent, achizitiile de medicamente, materiale sanitare sau aparatura medicala erau facute de conducerea fiecarui spital in parte. Oficialii din Ministerul Sanatatii si-au motivat decizia de centralizare a achizitiilor prin preturile mai mici care vor fi negociate. Pentru ca pe parcursul procedurilor sa nu apara blocaje care sa lase spitalele fara medicamentele sau materialele sanitare, Raed Arafat a mai spus ca pachetele de produse vor fi achizitionate pe regiuni.

Comentarii

comentariu

About the Author

-