Published On: mie, Feb 13th, 2013

VIDEO-SOCANT: Spitalul de Psihiatrie este un focar de infectie

Share This
Tags

* Pentru bogati, directorul pune la dispozitie garsoniere * Saracii sunt nevoiti sa se prefaca in fiecare zi ca utilizeaza bai decente * In realitate, spitalul trebuie inchis * Infobraila a surprins imagini socante in Sectia de Psihiatrie a Spitalului “Sfantul Pantelimon” din Braila * In momentul de fata, bataile si omorurile stau sa rabufneasca in orice moment printre cei cu probleme psihice, care se perinda nesupravegheati pe holurile spitalului *

Dupa ce am primit mai multe sesizari pe adresa redactiei, din partea apartinatorilor pacientilor internati la “Sf.Pantelimon”, referitoare la conditiile mizere de spitalizare, ne-am deplasat la fata locului.

Ieri, echipa “Infobraila” a patruns in incinta spitalului fara nici cea mai mica problema, chiar daca la poarta unitatii se aflau gardienii firmei de paza “VISPO”. Ei stateau nestingheriti de vorba, iar noi am trecut aproape neobservati. Spitalul de Psihiatrie este un “sat fara caini”, unde intra cine vrea, cum vrea, fara respectarea programului de vizita.

In cursul zilei de ieri, am intrat intr-una din sectiile de psihiatrie unde am putut sa ne plimbam, practic, ca la noi acasa. Aici, pacientii nu se aflau sub observatia cadrelor medicale specializate, in acest fel putand intra cu oricine in contact. Asa am putut sa-i intrebam cum sunt tratati si in ce conditii sunt spitalizati. Ei nu s-au aratat deloc multumiti, chiar ne-au invitat sa vedem, printre altele, cum arata asa-zisa toaleta a spitalului. Dusurile sunt parca luate din fostele lagare de exterminare naziste, imaginile cutremuratoare de la fata locului vorbind de la sine. Igrasia  este la discretie, iar urina baltea pe linoleum, oferind un peisaj dezolant, nedemn de un spital care se lauda ca “previne infectiile nozocomiale”, asa cum este precizat in mod clar pe site-ul institutiei. De asemenea, spitalul din Braila se mai lauda pe acelasi site ca asigura “conditii de tratament, servicii hoteliere, conform normelor aprobate prin ordin al ministrului sanatatii” si cuprinde trei sectii de acuti, una de pediatrie si o sectie pentru cronici adulti.

Dupa ancheta noastra ingognito, l-am rugat pe managerul spitalului, Florentin Craciun, sa ne acorde un interviu, lucru care s-a si intamplat astazi. Dupa interviu, l-am rugat sa ne arate una din sectiile cu “regim hotelier”, dar Craciun s-a eschivat. ”Avem un contract cu o firma specializata. La toate spitalele se pune problema ca pot veni pacienti mai pretentiosi care solicita anumite conditii. Eu ca spital public, nu sunt obligat sa le ofer televizor, baie proprie, frigider si o incapere la marimea unei garsoniere. Atunci noi am introdus acest serviciu contra unei sume de bani, undeva intre 50 si 100 de lei pe zi! Pe fiecare sectie au fost facute cateva camere de acest gen. Ele sunt pe site, dar nu cred ca sunt gata pentru ca nu sunt si dotate”, a declarat Craciun.

Spitalul are doua locatii, cea mare cu patru sectii, una de adulti si una de copii, precum si o sectie mai mica de cronici adulti situata pe strada Baldovinesti, la iesirea din municipiu. Acolo este o sectie mai speciala, unde sunt foarte putine cazuri reintegrabile in familii, cel putin 50 din 140 de cazuri fiind oligofrenici, asa cum a precizat conducerea spitalului.

“Acum detinem 410 paturi  pline, si de aici incepe si problema noastra, ca avem mai multe persoane noi venite decat externari. O alta problema este lipsa spitalizarii de zi, noi avem cateva particularitati fata de restul spitalelor. O prima particularitate ar fi ca psihiatria nu este inscrisa in randul programelor nationale, adica nu avem medicamente.Tot ce dam pacientilor sunt din banii nostri. Am facut interpelari si in comisia senatoriala dar ni s-a spus ca nu este un moment prielnic pentru o astfel de investitie”, a mai spus directorul Craciun.

Comentarii

comentariu

About the Author

-