Published On: lun, Feb 18th, 2013

Situatie incerta la Palatul Copiilor

Share This
Tags

* Primarul Aurel Simionescu cauta solutii pentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla Palatul Copiilor * Acesta doreste mutarea elevilor la Scoala nr.3 “Spiru Haret” *

Spatiile de clasa insuficiente, starea de incertitudine cu privire la imobilul principal, care este in litigiu, lipsa unui mobilier adecvat, fonduri insuficiente pentru desfasurarea activitatilor extrascolare, l-au determinat pe primarul Aurel Simionescu sa ia masuri si sa caute un sediu nou pentru Palatul Copiilor.

“Este vorba despre o situatie aparte, in sensul ca mostenitorii cladirii i-au lasat pe cei de la Palatul Copiilor sa stea acolo, platind chirie. Ceea ce am discutat de aproximativ 2 ani, atat cu fost fostul inspector scolar general Viorel Botea, cat si cu actualul inspector Iulian Danielescu, este legat de gasirea unui spatiu pentru a-i muta din acel imobil. Asta in sensul in care vom restrange niste scoli. O prima discutie a fost despre mutarea la Scoala nr.10 de la Piata Halelor. Dar acolo nu exista o sala de spectacole pentru actiunile pe care vor sa le desfasoare. Am reluat discutiile si ne-am gandit la Scoala nr.3 “Spiru Haret”. Aici exista o sala de festivitati. Dar mai intai trebuie sa se clarifice situatia, pentru ca au fost intrerupte lucrarile, plus ca firma constructoare nu a primit banii de la Ministerul Educatiei. As fi de acord sa preluam scoala si sa incepem lucrarile, dar ele sunt deja incepute, plus licitatia. Eu consider ca aceasta cladire este potrivita pentru elevii de la Palatul Copiilor, pentru ca este sala de sport si de festivitati. In plus are si o pozitie accesibila”, a declarat primarul Aurel Simionescu.

Pentru a-i cere o parere despre aceasta situatie, am discutat cu directorul Palatului Copiilor si Elevilor Braila, Ghita Nedelcu: “Aceasta problema este una juridica, nu este de competenta mea. Acest litigiu a inceput de foarte mult timp, inca din anii ’90 cand a venit un mostenitor. Eu nu am ce face, stau pe pozitie pana vin peste noi”, a spus acesta.

* Situatie-problema la Scoala “Spiru Haret” *

Reamintim ca, nici pana acum, desi au trecut peste 4 ani de zile de la realizarea ultimelor lucrari de consolidare si reabilitare a Scolii nr. 3 “Spiru Haret”, situatia nu s-a schimbat deloc. Banii pentru finalizarea proiectului nu mai exista, mai mult de atat, constructorii au de primit o suma destul de mare, in jur de 10 milioane lei, bani care nu s-au mai dat din anul 2009.

Primarul Aurel Simionescu si-a aratat nemultumirea vizavi de ceea ce se intampla cu unitatea de invatamant, asta pentru ca de la zi la zi cladirea se deterioreaza si mai mult. In aceste conditii, va fi nevoie de bani in plus, asta pentru ca lucrarile care s-au executat in acea perioada trebuie luate de la capat.

“Situatia Scolii <Spiru Haret> este una destul de complicata, si asta pentru ca, in cazul in care nu vor fi dati bani de la Ministerul Educatiei, vor exista mari probleme. O situatie ar fi ca noi, municipalitatea sa faca demersuri ca macar Scoala nr. 3 sa o aducem in finantare locala. Eu, sincer, m-as feri de acest lucru si ar fi ultima solutie la care as apela. Asta pentru ca acolo s-a facut licitatie la nivel national, s-au facut niste lucrari care trebuie sa fie expertizate. Plus ca este vorba si de o serie de datorii mari fata de constructorii respectivi, care trebuie platite, in mare fiind vorba de zeci de milioane lei. Insa, ca sa incepem noi lucrarile, trebuie sa facem o alta licitatie, apoi expertiza, dupa care sa se inceapa lucrarile. Situatia de acolo este destul de complicata. Dar sunt de parere ca ar trebui sa se reinceapa alocarea fondurilor pe formula stabilita de Ministerul Educatiei. Eu, ca institutie administrativa, nu pot prelua constructorul, care a fost stabilit in urma licitatiei organizate la nivel national. Deci cu alte cuvinte, nu putem interveni pe o lucrare adjudecata intr-o anumita forma si pe anumite costuri”, a mai precizat edilul Brailei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-