Published On: sâm, Feb 16th, 2013

Siguranta feroviara, in atentia parlamentarilor

Share This
Tags

Proiectul de lege cu referire la furturile de materiale ce tin de infrastructura feroviera a fost adoptat in aceasta saptamana de Camera Deputatilor

Parlamentarii au adoptat Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 31/2011 privind interzicerea achizitionarii de la persoanele fizice a metalelor feroase si neferoase si a aliajelor acestora utilizate in activitatea feroviara.

“Conform evidentelor Inspectoratului General al Politiei numarul de sustrageri de elemente ale infrastructurii feroviare a crescut considerabil. In anul 2009 s-au constatat 1.533 furturi declarate valoarea pagubelor fiind de 10.025.951 lei iar in anul 2010 au fost 2.802 cazuri declarate de furt cu o valoare totala de 18.707.616,78 lei si faptele au continuat in anii 2011, 2012 in majoritatea cazurilor cu autori ramasi necunoscuti.

Elementele sustrase constau in material marunt de cale ferata, sine, tronsoane de lemn,  parti component ale instalatiilor de siguranta a circulatiei, echipament si aparataj, cabluri de semnalizare si telecomunicatii. Nerespectarea prevederilor acestei legi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 40.000 lei plus achitarea unei despagubiri egale cu valoarea elementelor feroviare si manoperei. Agentului economic ce realizeaza activitati de colectare a deseurilor industrial reciclabile ce a savarsit contraventia i se aplica si sanctiunea anularii autorizatiei de colectare”, a declarat Marian Dragomir, deputat PSD.

In urma cu doua saptamani, CFR anunta retragerea trenurilor IC de pe ruta Bucuresti-Constanta, tocmai datorita furturilor care impiedicau buna circulatie a trenurilor.

“Consider necesara adoptarea acestei legi ca urmare  a faptului ca aceste furturi pun in pericol siguranta circulatiei trenurilor, amplifica producerea de evenimente cu consecinte deosebit de grave si obliga la cheltuieli pentru inlocuirea pieselor sustrase in locul efectuarii de modernizari ale infrastructurii feroviare sau realizarea de lucrari de intretinere”, a adaugat deputatul PSD Marian Dragomir.

Comentarii

comentariu

About the Author

-