Published On: vin, Feb 1st, 2013

Sectorul agricol se indreapta cu pasi siguri spre calificativul “bine”

Share This
Tags

* Agricultura ecologica a inceput sa prinda contur, tot mai multi agricultori optand pentru a-si desfasura activitatea in acest domeniu * In 2012 au fost eliberate sute de autorizatii pentru desfasurarea activitatii in sectorul agricol *

In baza actelor normative, în anul 2012, în judetul Braila, s-au verificat 21 agenti economici privind conditiile tehnice minime pe care trebuie sa le indeplineasca spatiile de depozitare si s-au eliberat 21 autorizatii de depozit cu o capacitate totala de 132.810 tone cereale si plante tehnice, din care 80.110 tone in silozuri si 52.700 tone in magazii.

Referitor la autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic si masurile ce trebuie luate in vederea asigurarii coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice, Directia de Agricultura Judeteana (DAJ) Braila a verificat si autorizat 8 agenti economici, din care 2 cultivatori in scop de cercetare cu 0,868 ha porumb OMG si 6 producatori de seminte pentru insamantare cu 103,00 ha porumb OMG. Productia obtinuta de porumbul OMG cultivat in scop de cercetare a fost distrus, iar cel pentru samanta a fost preluat in totalitate de o firma autorizata in România pentru cultivarea porumbului OMG.

In anul 2012 s-au eliberat 100 decizii privind aprobarea scoaterii definitive din circuitul agricol a terenurilor aflate in extravilan si intravilan, in suprafata de 1.147.829 mp si 8 decizii pentru scoaterea temporara din circuitul agricol, in suprafata de 130.391 mp. Au fost verificate dosarele cu documentatii pentru scoaterea definitiva si temporara a terenurilor din circuitul agricol, cele definitive având urmatoarele destinatii: parcuri eoliene, locuinte, depozit material inert, centrale fotovoltaice, sonde, pentru reparatii capitale la conducte de titei, drum de acces, ferme crestere pui de carne, ferme de cresterea purceilor pentru îngrasat.

* Agricultura ecologica, un atu pentru judetul Braila *

Dupa cum se stie, România este o tara cu un imens potential în sectorul agriculturii ecologice. Consumul de produse ecologice este însa la un nivel extrem de scazut, asta din cauza lipsei de informare a consumatorului, dar si a preturilor mult prea ridicate.

In acest sens, in judetul nostru, situatia operatorilor din acest sector se afla in crestere de la an la an. Potrivit legislatiei in vigoare, producatorii din sectorul vegetal si animal isi pot inregistra activitatea ca operatori in agricultura ecologica pana la 31 decembrie, numai daca acceseaza masuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Anul trecut s-a acordat asistenta tehnica pentru un numar de 118 solicitanti si s-a avizat documentatia depusa pentru inscrierea in agricultura ecologica pentru un numar de 73 operatori economici, din care 54 producatori agricoli, 3 unitati de productie pentru acvacultura, 7 procesatori, 1 importator, 4 producatori/procesatori si 4 comercianti. Suprafata cultivata in anul 2012 in agricultura ecologica a fost de 6.305,14 hectare.

“Dupa cum se stie Romania a fost desemnata <Tara Anului> la targul de agricultura ecologica, BioFach Nurnberg 2013, care va avea loc in perioada 13-16 februarie. Firmele expozante vor expune produse certificate ecologic: cereale si seminte oleaginoase, uleiuri, fructe de padure, ciuperci uscate, plante medicinale, seminte de plante aromatice si mirodenii, furaje, branzeturi, produse lactate, vinuri, fructe si sucuri din fructe, produse de panificatie, dulceturi, cosmetice, miere si produse apicole, produse provenite din acvacultura. Motivul participarii il reprezinta ritmul crescator pe care l-a inregistrat in ultimii ani. In anul 2010, la nivelul tarii existau 3.155 operatori in acest sector, in 2011 numarul a crescut de trei ori, iar in cursul anului trecut s-a ajuns la aproximativ 27.000 de operatori implicati in productia, procesarea si comercializarea produselor ecologice. Dintre acestia, 73 sunt la Braila. Suprafata cultivata in sistem ecologic este de 450.000 ha, fiind cu 45% mai mare decat cea din 2011. Consider ca in cadrul discutiilor cu agricultorii se pot relata o serie de informatii cu privire la aceasta alternativa a agriculturii. Trebuie sa-i facem sa constientizeze de importanta acestui sector de activitate, pentru ca beneficii exista, printre care si acordarea de subventii in valoare de 230 – 300 euro pentru fiecare hectar in parte, bani ce se pot primi in functie de cultura care se insamanteaza”, a precizat Traian Cismas, directorul executiv al DAJ Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-