Published On: Soare, Feb 24th, 2013

Se anunta aparitia impozitului forfetar in aprilie

Share This
Tags

*Ideea introducerii din aprilie a impozitului pentru firmele din domeniul hotelier a starnit reactii divergente in randul celor vizati de impozit. Noul regim fiscal va complica mult viata celor care vor trebui sa il achite, spun fiscalistii*

Noul impozit vizeaza reducerea evaziunii dintr-un domeniu puternic marcat de acest fenomen. Fie ca inregistreaza sau nu profit, hotelurile, pensiunile si restaurantele ar urma sa il achite, autoritatile, incercand astfel sa ii aduca in randul contribuabililor pe cei care si-ar fi ascuns profiturile, pentru a nu plati mai nimic la stat. Insa, atrag atentia reprezentanti din domeniu, forfetarul ar putea lovi tot in bunii platnici.

„Daca scopul, de care ne plangem si noi, este combaterea activitatilor evazioniste si a muncii la negru in turism, atunci introducerea acestui nou impozit este de la inceput sortita pieirii. Va exista in continuare evaziunea, prin emiterea notelor de plata nefiscale in loc de bon fiscal, neraportari de TVA etc.”, atrage atentia Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania. In replica, ministrul pentru Turism si IMM-uri, Maria Grapini, a spus insa ca Enache reprezinta tocmai un sector care pare sa fi invatat anii trecuti sa isi ascunda profiturile, de aceea se teme de noua taxa. Dincolo de disputele autoritati – mediu de afaceri, stabilirea nivelului impozitului ridica probleme serioase. Calculat in functie de capacitate, de clasificare, amplasare si sezonalitate, acesta ar putea avea un nivel similar pentru unitati care, desi asemanatoare, au venituri diferite, aflandu-se in faze diferite ale business- ului. Companiile la inceput de drum au o cu totul alta profitabilitate fata de cele cu vechime pe piata, atrag atentia reprezentanti ai pietei.

Daca acestora li se aplica un impozit similar celui pentru firmele deja consacrate, vor fi dezavantajate. Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, care sustine noul impozit, mentioneaza intr-o nota ca a propus „introducerea unei chei de corectie fata de un venit prezumat”, asa incat bunii platnici cu venituri mici sa nu fie afectati. Ramane de vazut daca autoritatile vor tine cont de propunere. Trei ani fiscali in 2013. In plus, orice forma ar lua forfetarul, complica gestiunea contabila. „Noul impozit nu se va alatura modalitatii existente de impozitare, ci o va inlocui pe aceasta”, spune Raducan. Daca firma in cauza platea initial impozit pe profit, acesta va fi inlocuit de forfetar. Daca era inregistrata ca microintreprindere, cota de 3% pe cifra de afaceri va fi inlocuita de forfetar. Consultantii fiscali atrag atentia cat de complicat poate deveni anul fiscal. „Sa presupunem ca o microintreprindere a devenit platitoare de impozit de 3% pe cifra de afaceri, din cauza modificarilor fiscale din februarie, iar in ianuarie achita impozit pe profit. Daca devine platitoare de forfetar, in aprilie, vor fi trei ani fiscali in unul”, spune Luminita Ristea, managing partner Nexia Romania. Potrivit unui proiect al FPTR, impozitul forfetar ar urma sa se calculeze ca produs al patru termeni: coeficientul de zona (in care este amplasat obiectivul), coeficientul de sezonalitate, numarul de locuri de cazare si o valoare minima a impozitului unic, exprimata in euro. De exemplu, in functie de locul de amplasare, Bucurestiul se imparte in patru zone: A, B, C, D. Exista un coeficient aparte pentru municipii, categorisite de asemenea pe patru zone si pentru orase, statiunile de pe litoral si statiunile montane, cele mai mari cote fiind aferente municipiilor, in aceste categorii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-