Published On: joi, Feb 28th, 2013

Scandal monstruos pentru inchiderea unei sectii de la Soroli Cola

Share This
Tags

* In Sala Ronda a Prefecturii s-au incins spiritele intre patronul de la Soroli Cola, afaceristul Gheorghe Caruz, si seful de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Braila, Gabriel Ciochina * Marul discordiei il reprezinta inchiderea sectiei de producere si imbuteliere a apei carbogasoase “Cristalul Dunarii” * Gheorghe Caruz il acuza pe Ciochina ca face abuz in serviciu, avand unele interese personale *

La Comisia de dialog social, care s-a desfasurat ieri la Sala Ronda a Prefecturii, a izbucnit un conflict vechi de un an intre patronul de la Soroli Cola, afaceristul brailean Gh. Caruz, si directorul DSP Braila, Gabriel Ciochina. Acestia si-au adus acuze reciproc, la un moment dat fiind necesara interventia prefectului Mihaela Marcu, pentru calmarea spiritelor, care se incinsesera prea mult.

Subalternul lui Gh. Caruz, directorul Marian Zeca, a precizat ca Gabriel Ciochina a savarsit un abuz in calitate de director al DSP, luand decizia de a inchide activitatea de producere si imbuteliere de la Soroli Cola a apei carbogazoase “Cristalul Dunarii”.

“Actiunea directorului Ciochina este in dispretul legii, ceea ce ne-a obligat sa trimitem in somaj salariatii de la acesta sectie, lucru ce ne-a adus o paguba de 1 milion lei. Motivele invocate de directorul DSP au fost ca folosim apa din reteaua publica pentru producerea apei carbogazoase <Cristalul Dunarii> si pentru faptul ca nu am facut, la Ministerul Sanatatii, solicitarea notificarii produsului apa imbuteliata. Potrivit legislatiei, sunt supusi notificarii doar producatorii care pun pe piata pentru prima data apele potabile imbuteliate. Ori societatea noastra nu a pus pe piata pentru prima data apa carbogazoasa dupa anul 2007. Pe 15 iunie 1999 a fost emisa licenta de fabricatie societatii noastre, prin intermediul careia i s-a atestat dreptul de fabricatie a apei carbogazoase. Noi in fiecare an am vizat autorizatia de functionare. In loc sa respecte legea, directorul de la DSP trimite controale peste controale la Soroli Cola. In conditiile in care magazinul este inchis pentru igienizare si verificare a termenelor de garantie a produselor, inspectorii patrund in mod abuziv in magazin si intocmesc procese verbale si note de control, prin care se interzice comercializarea apei carbogazoase, pe considerent ca la producerea acestei ape se foloseste apa din reteaua de alimentare a orasului”, a mentionat Marian Zeca.

Gh. Caruz, suparat foc pe decizia nedreapta luata de Gabriel Ciochina, a zis: “Cat priveste faptul ca am imbuteliat apa carbogazoasa cu apa provenita din reteaua publica, ca am trecut-o prin procese tehnologice specifice si am imbogatit-o cu dioxid de carbon, este perfect legal si in toata Europa se foloseste la fel, dar nu este voie sa se imbutelieze apa de la reteaua publica, deoarece daca nu se adauga dioxid de carbon devine periculoasa pentru sanatate. Apa carbogazoasa este cea mai buna pentru consum, deoarece in procesul tehnologic se scot toate sarurile nocive si se introduc acele saruri in cantitatile specificate de normele sanitare ale Germaniei, deoarece aceasta apa este facuta cu know-how german, iar in Germania se poate comercializa in toate magazinele, in timp ce apa <Borsec> nu se poate comercializa decat cu reteta de la medici, fiind considerat ca sarurile pe care le contine se pot depozita la incheieturi”.

* Amenzi aplicate pe nedrept *

Atat directorul Zeca, cat si Caruz sustin ca de anul trecut, periodic, li se aplica amenzi, desi activitatea de producere si imbuteliere a apei carbogazoase este inchisa.

“Se aplica amenzi cu nemiluita. Una a fost pe 3 aprilie 2012, in valoare de 5.000 lei, iar alta pe 4 mai 2012, de 6.000 lei. Acestea au fost date pentru aceeasi fapta, adica <nesolicitarea notificarii produsului apa carbogazoasa la Ministerul Sanatatii>. Pentru ca a dispus mai multe controale, in urma carora s-au aplicat amenzi si s-a inchis activitatea la sectia de apa carbogazoasa, Gabriel Ciochina a mers mai departe si a luat masuri de chemare la Comisia de disciplina a unitatii pe respectivii inspectori, comisie care se afla sub controlul sau. De aici rezulta clar abuzul savarsit de Gabriel Ciochina asupra unitatii noastre, care a determinat trimiterea in somaj a salariatilor de la aceasta sectie si solicitam luarea de masuri cat mai urgente de inlocuire a directorului DSP Braila din functie, deoarece a produs pagube societatii noastre”, a mentionat Gh. Caruz.

* Seful DSP Braila se apara si cu dintii *

La zecile de acuze aduse la adresa sa si a inspectorilor DSP Braila, Gabriel Ciochina a precizat ca in cursul anului trecut au fost efectuate 4 controale igienico-sanitare, in urma carora s-a constatat: producerea si comercializarea fara notificare la Ministerul Sanatatii a apei potabile imbuteliate; neasigurarea functionarii in permanenta a spatiilor frigorifice din unitatea alimentara; expunerea spre vanzare de produse expirate si care nu aveau etichetare corespunzatoare; nerespectarea obiectului de activitate inscris in certificatul constatator.

“In privinta producerii si comercializarii fara notificare a apei potabile imbuteliate fac mentiunea ca la controlul din 29 martie 2012 s-a constatat ca apa s-a imbuteliat cu sursa din reteaua municipiului, iar din 3 aprilie s-a dispus interzicerea activitatii de imbuteliere si comercializare a apei carbogazoase pana la intrarea in legalitate. Societatea a functionat din 27 aprilie 2000, fara autorizatie sanitara de functionare valabila, ceea ce constituie contraventie la normele legale de igiena si sanatate publica”, a spus seful de la DSP Braila.

Din constatarile facute de inspectorii DSP Braila a reiesit ca societatea a incalcat prevederile legale in vigoare prin neavizarea apelor potabile imbuteliate, neinregistrarea in Registrul Apelor potabile imbuteliate/conditionate, nerespectarea procedurii de notificare a apei potabile imbuteliate la Ministerul Sanatatii.

* Alte nereguli gasite la Soroli Cola *

Cu privire la neasigurarea functionarii in permanenta a spatiilor frigorifice din unitatea alimentara si expunerea spre vanzare de produse expirate si care nu aveau etichetare corespunzatoare, inspectorii sanitari au constatat ca la Complexul Pistruiatu nu functiona vitrina frigorifica, produsele fiind pastrate necorespunzator; la punctul de lucru din strada 1 Decembrie 1918 nr. 3 era vanduta apa de masa interzisa la comercializare si erau expuse spre vanzare produse alimentare in ambalaje degradate. Pentru nereguluile constatate s-a aplicat sanctiuni, iar reprezentantul societatii a contestat in instanta procesele verbale.

“In privinta nerespectarii obiectului de activitate inscris in certificatul constatator, pentru sediul social din Sos. Baldovinesti, Soroli Cola nu avea declarate activitatile desfasurate,conform codurilor CAEN, neaplicand prevederile Legii nr. 359/2004privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice”, a mai zis Gabriel Ciochina, directorul DSP Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-