Published On: vin, Feb 22nd, 2013

S-a desemnat “Omul Anului 2012 in Fortele Navale Romane”

Share This
Tags

* Un numar de 27 cadre militare din Marina Romana au fost premiate pentru activitatea desfasurata pe parcursul anului trecut * La fiecare dintre cele 9 sectiuni ale concursului “Omul Anului 2012 in Fortele Navale Romane” sunt cate 3 castigatori *

In cursul zilei de ieri, la sediul Bazei Logistice Navale din Constanta a avut loc festivitatea decernarii premiilor celei de-a treia editii a concursului “Omul Anului in Fortele Navale”. Acest concurs a avut ca obiectiv recompensarea valorii profesionale si manageriale a personalului militar si civil care a contribuit, in decursul unui an, la crearea unei imagini pozitive a institutiei militare si la cresterea vizibilitatii structurilor din compunerea Statului Major al Fortelor Navale in societate, la nivel national, la nivelul Aliantei sau in plan international. Distinctia militara, cu denumirea onorifica „Omul Anului”, s-a acordat in urma desfasurarii concursurilor organizate la toate nivelurile ierarhice din Fortele Navale.

In functie de punctajele obtinute de concurenti, comisia de jurizare a nominalizat câstigatorii concursului din acest an, pentru fiecare sectiune.

La Sectiunea I – “Imaginea si vizibilitatea Armatei Române si a Fortelor Navale”, locul I a revenit comandorului Mihai Panait. Acesta a comandat Fregata “Regele Ferdinand” in cea mai importanta si mai complexa misiune de lupta a Fortelor Navale, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, sub comanda Fortelor Navale ale UE, in cadrul Operatiei Atalanta. Locul al doilea a fost ocupat de cap. cmd. Adrian Siea, care a elaborat proiectul “Daca ar fi usor, oricine ar putea face”, cu care Centrul 39 Scafandri a obtinut Premiul special al juriului international la ROMANIAN PR AWARD 2012, cea mai importanta competitie nationala in domeniul strategiilor de comunicare si promovare a imaginii companiilor private si institutiilor publice. Pe locul al treilea s-a pozitionat cap. cmd. Remus Scurtu. Acesta, in perioada 23 iunie – 30 decembrie 2012, a indeplinit functia de ofiter de stat major in cadrul Comandamentului Intrunit din Cornul Africii – Djibouti “CJTF – HoA”, in scopul pregatirii si asigurarii sprijinului logistic al fregatei Regele Ferdinand in cadrul Operatiei Atalanta pe timpul escalelor navei in portul Djibouti.

Sectiunea a-II-a – “Instructie si lupta” a avut drept castigatori pe cmd. Tudorel Duta – pilot comandant al elicopterului IAR Puma Naval ambarcat pe Fregata “Regele Ferdinand”, in timpul misiunii din Oceanul Indian, a indeplinit in foarte bune conditii, in premiera pentru Fortele Navale Române, peste 20 de misiuni aeriene cu grad ridicat de risc; lt.-col. Marius Gheorghescu, care anul 2012 a avut o contributie majora atât in faza de planificare/pregatire, cât si in faza de desfasurare a unor exercitii importante la care au participat Fortele Navale, atât nationale (CAX “DANUBE PROTECTOR 12”, CPX “LITORAL 12”), cât si internationale (LIVEX “BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 12”, PHIBLEX “SUMMER STORM 12”); sg. maj. Daniel Marin, care in perioada aprilie-decembrie 2012, militarul a executat misiune in Teatrul de Operatii, intr-o regiune deosebit de periculoasa.

La Sectiunea a-III-a – “Logistica si infrastructura”, locul intai i-a revenit cap. cmd. Silviu Bucur, pentru contributia remarcabila in coordonarea si executarea actiunilor de asigurare a suportului logistic in vederea participarii Fregatei “Regele Ferdinand” la Operatia Atalanta. Locul al doilea a fost ocupat de cap. cmd. Daniil Trica, care a avut o contributie majora la realizarea suportului logistic necesar pe timpul pregatirii si participarii navelor la misiuni in afara teritoriului statului român. Cel de al treilea loc a revenit cap. cmd. Daniel Rosca, care in 2012 a planificat, organizat, coordonat si executat in siguranta misiuni, precum spargerea ghetii pe Dunarea de Jos, intre Mm 0 brat Sulina si Mm 41 brat Tulcea, aval si amonte, pentru deschiderea caii de comunicatie fluviala, executarea de misiuni de sprijin umanitar la solicitarea autoritatilor publice (aprovizionare marfa si transport persoane), asigurarea navigatiei pe Dunarea maritima, intre Sulina si Galati, prin deblocarea senalului de navigatie de gheata si aglomerarile de gheata formate.

Sectiunea a-IV-a – “Invatamânt, stiinta si arta militara navala”, castigatorii sunt: cmd. dr. ing. Octavian Tarabuta, care a coordonat echipa, care a realizat prototipul de cercetare al vehiculului subacvatic telecomandat (ROV), destinat cercetarii raioanelor maritime si fluviale, proiect medaliat cu aur la Expozitia Euroinvent 2012. Acesta a intarit pozitia Academiei Navale “Mircea cel Batrân” in comunitatea academica maritima europeana prin initierea si coordonarea unor proiecte si parteneriate cu institutii de invatamânt superior din Bulgaria, Polonia Republica Moldova, Turcia si Ucraina. Cmd. dr. Cristinel Uce, s-a clasat pe locul secund, deoarece a adus o contributie importanta in dezvoltarea stiintei si artei militare la nivel national prin publicarea lucrarii cu titlul: “Terorismul naval si implicarea Fortelor Navale Române in combaterea lui”, in care, prin analizarea fenomenului terorist international, pornind de la nevoia aducerii unor clarificari in legatura dintre terorismul istoric si cel al zilelor noastre, particularizeaza terorismul naval, urmarind evolutia acestuia de-a lungul anilor in modul de manifestare si actiune. Pe pozitia a treia s-a clasat cmd. dr. Aurel Puichilita, acesta obtinand titlul de doctor in stiinte militare si informatii pentru teza: “Terorismul naval in contextul evolutiei terorismului pe plan mondial”.

Castigatorii Sectiunii a-V-a – “Sanatate si sport” sunt: caporal clasa a III-a Ciprian Encica, triplu campion national la Taekwondo, care a obtinut locul al IV-lea la Campionatul Balcanic de Taekwondo, organizat in Bosnia-Hertegovina, si locul al VII-lea la Campionatul Mondial Militar din Vietnam; cap. Sorin Suliman, care a participat in anul 2012 la campionate nationale si internationale de Taekwondo, categoria – 68kg; student plutonier Olimpia Mirea, care a participat la Campionatul Militar de pentathlon pentru institutiile militare de invatamânt desfasurat in Garnizoana Sibiu, in perioada 20 – 25 mai 2012, unde a obtinut primul loc atat la individual, cat si pe echipe.

Sectiunea a-VI-a – “Presa, film si literatura” a avut urmatorii victoriosi: lt.-cmd. Mihai Egorov, ofiterul de relatii publice al Fregatei “Regele Ferdinand” in timpul participarii la Operatia Atalanta, care a realizat, cu inalt profesionalism, o multitudine de materiale jurnalistice despre activitatile executate de nava, acestea fiind preluate de catre mass-media nationala si internationala; personal civil Olivia Bucioaca, care a câstigat trofeul la categoria “Jurnalistul anului – presa scrisa”, decernat in cadrul “Galei Voluntarului – 2012”, pentru articolele publicate in Revista “Marina Româna”, care au vizat actiunile Corpului Voluntarilor Garzii Nationale de Mediu Constanta organizate in colaborare cu scoala Militara de Maistri Militari “Amiral Ion Murgescu” si cu alti militari voluntari din Fortele Navale. Evenimentul a fost organizat de Directia Judeteana de Tineret si Sport Constanta si Centrul de Voluntariat “Centras” Constanta. Al treilea victorios este cap. cmd. Neculai IUREA, cel care a publicat lucrarea “Calator pe drumuri de ape”.

La Sectiunea a-VII-a – “Istorie, cultura si traditii militare si marinaresti” au castigat personal civil dr. Andreea Croitoru, care a publicat volumul de autor Pagini de istoria Marinei Române, dar si alte 18 studii si articole de specialitate, iar in calitate de redactor-sef, a coordonat publicarea “Anuarului Muzeului Marinei Române-2012”, tom XV; cmd. Daniel Capatina; cmd. Petrica Pirvu, autorul editiei a 2-a a Monografiei scolii de Aplicatie a Fortelor Navale, 2012.

Sectiunea a-VIII-a – “Soldatul universal”, premiantii au fost: cap. Dan-Marian Ungureanu, aflat la comanda unui detasament dislocat in Teatru de Operatii, a planificat si organizat executarea misiunilor primite in foarte bune conditii, detasamentul obtinând rezultate remarcabile; maistrul militar clasa a II-a Daniel Nagherneac, in perioada aprilie-decembrie 2012, cand a executat misiune in Teatru de Operatii, participând la toate misiunile ordonate; lt.-cmd. Cristian Ungureanu, care a participat la Operatia Atalanta, cea mai importanta misiune a Fortelor Navale dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, actionând la bordul fregatei Regele Ferdinad atât ca ofiter in cadrul serviciului de lupta senzori si armamente, cât si ca leader al grupei de boarding.

Sectiunea a-IX-a – “Marinarie si matelotaj”, locul I a fost ocupat de maistrul militar principal Octavian Jarca, este coautor al volumului Noduri si semne marinaresti – editia 2012, care a realizat lucrarea “Roza vânturilor”, premiata la concursul de confectionare noduri marinaresti, impletituri si lucrari de marinarie si matelotaj, a promovat imaginea Armatei României si a Fortelor Navale prin participarea la atelierele de confectionat noduri marinaresti, cu prilejul diferitelor evenimente organizate de Ministerul Apararii Nationale. Cel de al doilea loc a revenit maistrului militar principal Viorel Ciurumelea, care a participat la asigurarea suportului material pentru desfasurarea in bune conditii a Operatiei Atalanta, prin participarea la manevra navei, activitatea de realimentare pe mare RAS, manevra ambarcatiunilor, manevra de ajutorare a unei nave avariate. Al treilea loc al podiumului a fost castigat de caporal clasa a III-a Costel Mândroiu, care a realizat o serie de machete de nave fluviale pe care le-a expus in Comandamentul Serviciului Fluvial, a confectionat o serie de panoplii cu noduri marinaresti pe care le-a expus la Cercul Militar Braila cu ocazia zilei de 25 octombrie si a realizat mai multe lucrari de matelotaj pe care le-a expus cu prilejul diferitelor activitati (Ziua Portilor Deschise, Ziua Marinei).

ELENA COMAN

Comentarii

comentariu

About the Author

-