Published On: vin, Feb 8th, 2013

S-a sinucis inghitind cianura! Povestea tragica a ministrului brailean al Educatiei

Share This
Tags

*Politician, sociolog si filozof brailean,membru marcant al Partidului National Taranesc, Petre Andrei s-a sinucis inghitind cianura pe 4 octombrie 1940, in timpul unei perchizitii a legionarilor la domiciliul sau*

Petre Andrei s-a nascut la Braila, pe 29 iunie 1891. Inca din tinerete a fost un adversar al fascismului, incurajand tinerii sa se impotriveasca politicii promovate de Mussolini.

Dupa finalizarea liceului a urmat cursurile Facultatii de Litere din Iasi. A urmat o scurta cariera didactica, timp in care Andrei s-a opus vehement introducerii politicii in universitati.

S-a inscris in Partidul National Taranesc, iar in perioada 1928-1933 a fost deputat, fiind remarcat datorita numeroaselor initiativelegislative si talnetului oratoric.

Intre 1930 si 1933 a fost subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii si la Ministerul Culturii. Pentru doi ani (1938-1940) a fost Ministru al Educatiei Nationale, calitate in care a initiat o lege de organizare a invatamantului superior.

Dupa abdicarea regelui Carol al-II-lea si instaurarea regimului legionar, braileanul a fost exclus din invatamant superior, persecutat datorita viziunii sale anti-totalitare, dar si anchetat.

Pe data de 4 octombrie 1940, in timpul unei perchezitii domicilare efectuate de autoritatile legionare, fostul ministru s-a sinucis. Legionarii ii controlau biroul, iar Andrei s-a inchis in baie, unde a inghitit o fiola cu cianura.

ALIN CRISTEA

Comentarii

comentariu

About the Author

-