Published On: mar, Feb 12th, 2013

Romania este pusa la zid, scandalul carnii de cal etichetata a fi de vita

Share This
Tags

* Romania trece prin momente destul de neplacute * Se afla in plin scandal de saptamana trecuta din cauza exportului de carne de cal ce avea scris pe eticheta ca fiind de vita * Parlamentarii braileni sustin ca acest incident este o noua bila neagra pentru tara noastra, iar vinovatii sa fie sanctionati pentru ca au pus intr-o lumina “proasta” Romania *

Scandalul european izbucnit la sfarsitul saptamanii trecute, ca urmare a descoperirii de carne de cal in lasagna vanduta ca fiind de vita, a „oferit” Romaniei o noua bila neagra pe esichierul european, cel putin la nivelul imaginii.

Scandalul a izbucnit in Marea Britanie dupa ce lasagna, produsa de gigantul alimentar suedez “Findus”, ce trebuia sa fie de vita, s-a dovedit a contine carne de cal, mai ieftina ca cea de vita. Aceste produse au fost fabricate de un subcontractant francez, societatea “Comigel”. Carnea in cauza, de origine romaneasca, conform autoritatilor franceze, a tranzitat printr-un comerciant cipriot, apoi unul olandez, inainte de a sosi la furnizorul francez, “Spanghero”, si de a fi directionata catre preparator, “Comigel”.

Parlamentarii braileni sunt de parere ca postura in care se afla tara noastra este una negativa, care aduce prejudicii masive. Asta in cazul in care vinovatii sunt romani.

Deputatul PSD Marian Dragomir a precizat ca in conformitate cu declaratiile Guvernului USL, toate autoritatile publice cu atributii in acest domeniu au efectuat controale la cele doua abatoare si concluziile sunt ca, potrivit datelor de pana la acest moment, nu au existat incalcari ale regulilor sau normelor europene de catre societatile comerciale romane.

“Consider ca este prioritar ca vinovatii sa fie descoperiti si sanctionati, deoarece pana la finalizarea anchetelor planeaza suspiciuni asupra tuturor celor care sunt implicati in acest caz. Chiar daca din informatiile detinute, pana in prezent, societatile romanesti sau de pe teritoriul Romaniei au mentionat clar originea carnii. Cu toate ca nu se pune in pericol sanatatea consumatorului, rezulta clar ca este un caz de frauda, in ceea ce priveste inducerea in eroare in mod intentionat a consumatorului final, cu scopul de a obtine venituri in mod necuvenit”, ne-a declarat deputatul de Braila, Marian Dragomir.

Cu toate ca am dorit sa aflam si parerea deputatilor PDL Alexandru Nazare si Vasile Varga din partea PNL, acestia nu au putut fi contactati, continuaNd sa se afla in sedintele parlamentare.

Deputatul PP-DD de Braila, Marioara Nistor, a tinut sa-si spuna punctul de vedere: “Dincolo de dimensiunea negativa a scandalului, trebuie sa remarc ca <bunele practici> continua in domeniul agro-alimentar autohton, ma refer la proliferarea functionarii unor firme cel putin dubioase, care, mai mult, au si drept de export. Fara sa generalizez, doar iau act de realitatea conform careia guvernele de dupa 1990 nu au reusit sa starpeasca evaziunea fiscala din agricultura, iar consecinta lacunelor din domeniu provoaca, iata, scandaluri cu consecinte dintre cele mai nedorite pentru statul roman. Descoperirea de carne de cal in lasagna etichetata ca fiind din carne de vita a provocat un scandal imens in Marea Britanie – unde calul este venerat, iar consumul carnii sale este tabu – si a antrenat retragerea produselor incriminate in Franta, tara de origine a carnii, si in Suedia. Un importator de carne care isi are sediul in sud-vestul Frantei, a anuntat la randul sau o actiune in justitie impotriva furnizorului sau roman. Aceasta frauda cu carnea de cal ar putea data din luna august 2012. Reamintesc faptul ca, in urma cu doi ani, UE a interzis exportul de cai vii din Romania pentru a opri raspandirea asa-numitei maladii <SIDA cailor>, care era endemica. Acest lucru a determinat fermierii romani sa exporte carne de cal. In 2011, peste 6.779 de tone de carne de cal a fost expediata, fie congelata fie refrigerata in tari precum Franta, Belgia sau Italia. Ca de obicei, autoritatile romane au reactionat cu intarziere, la mai bine de o zi de la declansarea scandalului mentionat inclusiv de premierul britanic David Cameron. Ministrul Agriculturii a emis abia luni un comunicat de presa pe aceasta tema, in care nu ne dezvaluie numele celor doua societati producatoare implicate din Romania, iar premierul Ponta, ocupat pana peste cap de disputa de orgolii cu presedintele, se vede ca nu prea stapaneste chestiunile de politica externa. Ramane de vazut cum se vor replia oficialii Guvernului USL pe marginea acestui scandal international, dupa ce prima runda au pierdut-o cu brio, cel putin la nivel de imagine”, ne-a declarat Marioara Nistor.

* Ce sustin oficialii de la Bucuresti *

La Bruxelles va fi convocata in aceasta saptamana o reuniune a responsabililor si expertilor europeni care sa analizeze cazul carnii de cal etichetata drept carne de vita. Nu se stie, deocamdata, ce companie a facut schimbarea, iar produsele incriminate sunt retrase de pe pietele europene. Potrivit comisarului european pentru agricultura, Dacian Ciolos, in mai multe tari au loc investigatii in acest caz. Ciolos a precizat ca aceste rezultate vor fi  transmise Comisiei Europeane.

“Pana in momentul de fata, Comisia Europeana nu are date care sa incrimineze un stat membru sau altul, sau un agent economic sau altul. Verificarile sunt in curs de desfasurare si aici sigur ca este important ca fiecare stat membru implicat, autoritatile veterinare si cele care asigura urmarirea trasabilitatii sa poata sa-si faca treaba”, a subliniat Dacian Ciolos.

Desi nu a existat nicio sesizare in acest sens, autoritatile romane au verificat deja cele doua abatoare de unde companiile franceze spun ca au importat carnea de cal si nu au gasit nereguli.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca nu exista probe sau indicii ca falsul privind etichetarea carnii de cal s-ar fi produs pe teritoriul Romaniei, la unitati sau pe teritoriul Romaniei.

Premierul Victor Ponta a atras atentia, luni, 11 februarie, ca frauda cu etichetarea carnii de cal nu s-a comis in tara noastra si ca Romania nu trebuie sa fie tratata ca “suspectul de serviciu”.

Precizam ca in Romania exista 35 de abatoare autorizate pentru sacrificare cabaline, insa, potrivit afirmatiilor ministrului Agriculturii, doar doua unitati au fost anuntate de partea franceza ca posibil implicate, o unitate din Botosani si una din Brasov.

Comentarii

comentariu

About the Author

-