Published On: lun, Feb 18th, 2013

Reforma pescuitului a fost adoptata in Parlamentul European

Share This
Tags

* Parlamentul European a aprobat saptamana trecuta o reforma majora a Politicii Comune in domeniul pescuitului (PCP) * Printre obiectivele reformei se afla reducerea pescuitului pana la un nivel durabil al resurselor de peste, stoparea aruncarii capturilor inapoi de unde au fost pescuite *

In sfarsit, sefii de la Bruxelles au luat o hotarare foarte importanta  pentru activitatea de pescuit. Este vorba de faptul ca reprezentantii Parlamentului European au aprobat reforma Politicii Comune in sectorul pescuitului. Obiectivele acestei reforme sunt: reducerea pescuitului pana la un nivel durabil al resurselor de peste, stoparea aruncarii capturilor inapoi de unde au fost pescuite si o planificare pe termen lung pe baza unor date stiintifice solide. Noua politica de pescuit va intra in vigoare in anul 2014.

Potrivit datelor obtinute de reprezentantii Comisiei Europene rezulta ca 80% din resursele de peste din Mediterana si 47% din cele din Atlantic sunt pescuite excesiv. Reforma votata in plen stabileste masuri clare si dure, care sa rezolve aceasta problema. Textul a fost adoptat cu 502 de voturi pentru, 137 impotriva si 27 de abtineri.

S-a luat aceasta decizie pentru ca resursele de peste trebuie sa se refaca pana in 2020, ca sa se poata permita pescuirea cu 15 milioane de tone mai mult peste si crearea a 37 de mii de joburi noi. Capturile aruncate inapoi de unde au fost pescuite fie pentru ca nu au marimea potrivita, fie pentru ca sunt din specia nepotrivita reprezinta aproape un sfert din totalul capturilor din UE. Multe dintre specii mor daca sunt aruncate inapoi. Pentru a inceta aceasta practica paguboasa, deputaii au votat obligatia vaselor de pescuit de a aduce la mal toate capturile, in conformitate cu un calendar specific pentru fiecare tip de pescuit, incepand cu anul viitor.

Reforma se bazeaza pe planuri mult-anuale privind administrarea resurselor de peste in scopul de a asigura durabilitatea resurselor. O abordare pe termen lung ar trebui sa faca piaaa mai predictibila, ceea ce ar trebui sa ajute industria sa investeasca mai bine si sa planifice din timp. Planurile multi-anuale se vor baza pe date stiintifice mai solide si mai clare pe care statele membre UE vor fi obligate sa le colecteze si sa le faca publice. Parlamentul European va incepe acum negocieri in privinta planurilor de reforma cu Consiliul si Comisia, inainte de a doua lectura.

Comentarii

comentariu

About the Author

-