Published On: mie, Feb 6th, 2013

Referendum pentru revizuirea Constitutiei, in septembrie

Share This
Tags

* USL sustine varianta organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei in luna septembrie, iar presedintele PNL, Crin Antonescu, sa devina presedintele Comisiei parlamentare care va intocmi proiectul noii legi fundamentale *

Liderii USL au convenit sa sustina varianta in care referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa aiba loc in luna septembrie, iar pana la sfarsitul anului ar urma sa fie validati in functii noii presedinti de consilii regionale, potrivit unor surse din cadrul Uniunii. Liderul PNL Crin Antonescu ar urma sa ocupe pozitia de presedinte al Comisiei parlamentare de revizuire, iar in paralel sa fie initiat un for constitutional din care sa faca parte organizatii nonguvernamentale, asociatii si reprezentanti ai mediului academic. Potrivit surselor citate, pozitia lui Antonescu in fruntea comisiei de revizuire ar presupune o “autoritate politica si institutionala”, dar si o modalitate de a-si consolida pozitia de candidat la alegerile prezidentiale.

Cum vrea USL sa schimbe Constitutia

Principalele modificari pe care USL vrea sa le aduca Legii Fundamentale sunt: o clarificare a atributiilor presedintelui, Guvernului si Parlamentului si impartirea pe regiuni administrative a Romaniei.

“Vrem sa dam o Constitutie pentru toti romanii, pentru toata societatea romaneasca, pentru toata viata politica romaneasca de astazi si mai ales de maine si de aceea dezbaterea despre modificarea Constitutiei va fi una larga, cu toate mediile interesate de acest lucru si competente in aceasta zona, si fara indoiala va fi o dezbatare corecta si democratica. Vedem Constitutia nu doar, asa cum s-a intamplat in trecut, prin prisma fortei, suveranitatii si intereselor statului. Vedem Constitutia prin prisma drepturilor, intereselor si libertatilor cetateanului. Spunea premierul ca nu mai vrea presedinte jucator, ci presedinte arbitru. Asta i-am cerut toti actualului presedinte si acesta era si spiritul in care actuala Consitutie a fost gandita. Presedintele nu trebuie si nu are de ce sa mai interfereze in zona Executivului sau a Legislativului.

Presedintele se comporta ca autoritate care constata si nu interpreteaza sau modifica rezultatul alegerilor, fiind constrans printr-un articol special sa desemneze un premier nu dupa libera sa vointa, ci dupa vointa exprimata de alegatori, sa desemneze premier persoana propusa de partidul, coalitia sau actorul electoral care a castigat cele mai multe mandate”, a punctat Crin Antonescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-