Published On: mie, Feb 6th, 2013

Proiectul de regionalizare: Regiunea va promova dezvoltarea economica, iar presedintele de regiune este asimilat demnitarului

Share This
Tags

Proiectul de regionalizare a Romaniei urmeaza sa fie discutat in interiorul USL, ca apoi sa fie depus la Parlament spre adoptare.

Conform proiectului teritoriul national va fi impartit in 8 regiuni, cu urmatoarele capitale de regiune: Bucuresti, Alba-Iulia, Piatra-Neamt, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova, Calarasi si Braila.

Printre obiectivele prioritare pe care regiunea le va urmari se numara promovarea dezvoltarii economice, consolidarea libertatii publice si private si promovarea cooperarii si dezvoltarea de relatii de buna vecinatate si promovarea cooperarii transfrontaliere si interregionale.

Proiectul are si prevederi specifice, in concordanta cu legislatia privind minoritatile nationale, astfel in regiunile in care ponderea cetatenilor apartinand minoritatilor nationale este de peste 20% din numarul locuitorilor, autoritatile administratiei publice regionale asigura folosirea, in raporturile cu acestia, si a limbii materne.

Presedintii Consiliilor Regionale sunt asimilati demnitarilor si nu vor avea calitatea de consilier regional, fiind alesi prin vot scrutin uninominal.

Consiliul regional este autoritatea administratiei publice regionale, fiind compus din consilieri regionali, alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, de catre persoanele cu drept de vot din regiunea respectiva.

Mandatul presedintelui Consiliului Regional si al membrilor Consiliului este de 4 ani.

Comentarii

comentariu

About the Author

-