Published On: mie, Feb 6th, 2013

Primarul de la Chiscani este foc si para pe sefii de la Braila, “Puteam sa ne unim fortele ca Statiunea Lacu Sarat sa aiba o alta infatisare”

Share This
Tags

* Ion Craciun, primarul comunei Chiscani, este intr-o continua polemica atat cu primarul municipiului Braila, cat si cu presedintele CJ, GH. Bunea Stancu * Marul discordiei il reprezinta Statiunea Lacu Sarat * Edilul chiscanean ii acuza pe reprezentantii Oficiului de Cadastru ca joaca dupa regulile stabilite de Gh. Bunea Stancu si Aurel Simionescu *

Desi au trecut 6 ani de la prima disputa in sala de judecata, discordia intre Primaria municipiului Braila, Consiliul Judetean Braila si Primaria comunei Chiscani continua si mai aprins pe problema statutului Statiunii Lacu Sarat. Aceasta disputa in salile de judecata nu face nimic mai altceva decat sa adanceasca prapastia care s-a format intre cele doua unitati administrativ-teritoriale de pe raza judetului Braila.

Starea deplorabila in care se afla Statiunea Lacu Sarat nu este de ieri, de azi, dar se pare ca situatia s-a agravat dupa litigiul intre Primaria Braila si cea a comunei Chiscani. Cele doua parti isi consuma resursele materiale intr-o lupta pur si simplu aberanta, de rasul lumii, din care pierzator este toata lumea. Situatia in care se afla asa numita “perla turistica a Brailei” este de-a dreptul absurda, fiind poate unicul caz din Romania si poate chiar in lume. Asta pentru ca Statiunea Lacu Sarat se afla pe teritoriul comunei Chiscani, dar banii din taxe si impozite ajung in vistieria Brailei. Procesele nu au fost suficiente sa regleze dreptul de administrare asupra Lacului Sarat, motiv pentru care si astazi cearta in instanta nu a luat sfarsit.

„Aceste procese nu sunt cu Primaria, ci sunt procese legate de incasarea taxelor si impozitelor pe care le-a facut Primaria Chiscani catre diversele firme care se afla pe teritoriul, nu numai al Statiunii Lacu Sarat, dar si pe Combinat, pe zona de platforma chimica. Daca nu exista o intelegere intre parti, Oficiul de Cadastru este cel care spune unde este granita. Astfel, Oficiul de Cadastru Braila spune ca Statiunea Lacu Sarat, platforma chimica si Colonia de la km 10 este la municipiu, iar Termocentrala, care era la municipiu acum, este la Chiscani. Daca ar fi sa ne uitam pe harta din anul 1968, capatul insulei de aici, care era tot la Braila, este acum la Marasu, iar Padurea Stejaru este la Chiscani. Legea nr. 2/68 prin care s-a facut impartirea teritoriala, care nu a vizat municipiul Braila, este una organica si impartirea admininistrativ-teritoriala nu se poate schimba decat tot printr-o lege organica. Insa, orice alta impartire trebuie sa fie acceptata pe format de referendum. Deci daca noi vrem acum sa fie Varsatura la municipiu, va trebui sa avem referendum la municipiul Braila si la comuna Chiscani care sa fie de acord. Acest lucru presupune o cheltuiala foarte mare, o prezenta de 50 la suta la vot, ceea ce nu se prea intampla in ultima perioada. Am avut in discutie realizarea unei asocieri intre Primaria Braila, Comuna Chiscani si Consiliul Judetean pentru dezvoltarea statiunii. Problema este ca atat timp cat ne aflam intr-un litigiu perpetuu, nu se poate realiza nimic”, a spus primarul Aurel Simionescu.

* Primarul Brailei trebuie sa inteleaga ca Statiunea este pe teritoriul Chiscaniului *

Pe de alta parte, primarul comunei Chiscani, Ion Craciun, sustine ca apartenenta Statiunii Lacu Sarat la Primaria Braila este imposibila, motiv pentru care el este decis sa nu renunte “nici in ruptul capului”.

„Statiunea nu are cum sa fie a Primariei Braila, pentru ca se afla pe teritoriul administrativ al comunei Chiscani, dar este administrata de Primaria municipiului Braila. Insa si in acest moment noi ne aflam in proces, de atata timp neclarificandu-se nimic. Urmatorul termen in instanta este data de 25 aprilie. Taxele luate in urma activitatilor desfasurate in statiune sunt platite la Primaria Braila, lucru abuziv. Primaria Braila a dat in judecata Primaria de la Chiscani si noi ne-am vazut de treaba si am mers la toate instantele de judecata. In urma procesului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, am castigat dreptul de a administra platforma industriala care se afla pe teritoriul comunei Chiscani si astfel taxele si impozitele se varsa in bugetul local al comunei. Eu am fost un primar mai obraznic si chiar mi-am facut treaba ca la carte, legal. Primarul Simionescu incurca termenul de a administra statiunea cu locatia statiunii pe terenul administrativ al comunei Chiscani. Eu as dori sa se infiinteze o asociatie de dezvoltare intercomunitara, prin intermediul careia sa fi absorbite fonduri europene pentru a fi dezvoltata aceasta statiune. Pe mine nu ma intereseaza daca banii se duc la Primaria Braila, eu vreau ca statiunea sa fie modernizata pentru ca toti brailenii sa se bucure de ea. Insa, cu toate ca am purtat zeci de discutii cu Gh. B.Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila, si cu Aurel Simionescu, primarul orasului Braila, am observat ca acestia sunt impotriva. Sunt sigur ca exista anumite interese personale”, a spus Ion Craciun, primarul de la Chiscani.

Totodata, edilul chiscanenilor sustine ca in Statiunea Lacu Sarat exista o serie de terenuri care au fost retrocedate, actiuni realizate de Comisia Locala de Fond Funciar al Municipiului Braila: “Acum, cand situatia administrativa se afla pe masa judecatorilor, nu sunt de acord cu realizarea de vanzari, concesionari sau inchirieri ale terenurilor de acolo. Dupa ce litigiul se va finaliza, aceste procedee se pot efectua. Eu nu am nimic impotriva, insa dupa ce totul se va clarifica”.

* Banii pentru reabilitarea statiunii zac la Trezorerie *

Mentionam ca in anul 2010, printr-o ordonanta publicata in Monitorul Oficial se acorda Primariei Chiscani o suma de 570.000 lei pentru lucrarile de reabilitare a statiunii balneoclimaterice Lacu Sarat. Acesti bani zac si astazi blocati la Trezorerie, lucrarile neputand fi incepute pentru ca nu a fost solutionat litigiul. Astfel, fondul de investitii si de reabilitare a statiunii este inaccesibil doar pentru ca exista mai multe procese pe rol, intre doua institutii conduse de reprezentanti ai doua partide diferite ale caror orgolii nu fac decat sa duca in derizoriu un spatiu ce poate sa fie valorificat din punct de vedere economic in conditii optime.

Si pentru ca mascarada sa fie ridicata la rangul penibilului, de ani buni, 6 la numar, neputinta unor autoritati locale se revarsa inca o data asupra cetatenilor. Rivalitatea intre cele doua primarii nu face decat sa mentina o situatie cat mai incordata pentru ca administrarea statiunii sa nu ajunga la Primaria Comunei Chiscani.

In acest fel, un litigiu care se pare ca nu-si va gasi prea curand rezolvarea, transforma Statiunea Lacu Sarat intr-un camp de lupta, pavat nu cu cele mai bune intentii, ci doar cu interese si orgolii greu de digerat. In tot acest timp, viitorul nu suna deloc bine, cel putin pentru pensionarii care privesc cu alti ochi miraculoasa statiune si care isi pun ultimele sperante in aceasta oaza pentru a-si alina problemele de sanatate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-