Published On: Soare, Feb 10th, 2013

Politia Rutiera in alerta! Actiuni de prevenire pe arterele rutiere din municipiu si judet

Share This
Tags

* De vineri si pana luni, politistii rutieri braileni desfasoara ample verificari in trafic * Conducatorii auto vizati sunt atat cei care sofeaza pe soselele din municipiu, cat si pe cele din judet *

In perioada 8 – 11 februarie, politisti de la Serviciul si Biroul Rutier si de la Politiile oraselor Ianca, Faurei si Insuratei si Sectiile de Politie Rurala vor actiona pe arterele de circulatie din municipiu si judet, pentru prevenirea si informarea conducatorilor de mopede cu privire la noile modificari ale Codului Rutier.

Una dintre cele mai importante modificari ale Codului Rutier (OUG 195/2002), aduse prin Legea nr. 203/2012, face referire la necesitatea detinerii unui permis de conducere, pentru a putea conduce mopede pe drumurile publice, mopedul fiind considerat autovehicul.

“In momentul In care un conducator de moped este depistat conducand pe drumurile publice si nu detine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, acestuia i se va Intocmi dosar de cercetare penala pentru nerespectarea Art. 86 din OUG nr. 195/2002 (republicata si modificata). Avand In vedere ca persoanele care conduc asemenea autovehicule sunt tineri cu varsta cuprinsa Intre 14 si 18 ani si, potrivit dispozitiilor Art. 20, alin. 4, lit a) din Codul Rutier, <Varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere este de 16 an Impliniti, pentru categoriile AM, A1 si B1>, activitatile politistilor vor continua In unitatile scolare, pentru informarea elevilor cu privire la obligatiile ce le revin ca sa poata conduca mopede pe drumurile publice si la riscul la care se expun, In cazul nerespectarii dispozitiilor legale In vigoare”, a precizat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant la IPJ Braila.

Facem mentiunea ca, In functie de varsta faptuitorului, Codul Penal prevede urmatoarele limite ale raspunderii penale: minorul, care are varsta Intre 14 si 16 ani, raspunde penal, numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant; minorul, care a Implinit varsta de 16 ani, raspunde penal.

Comentarii

comentariu

About the Author

-