Published On: mie, Feb 6th, 2013

Peste 350 de cereri depuse de braileni pentru subventionarea motorinei

Share This
Tags

* Pe parcursul lunii ianuarie, un numar de 371 cereri au fost depuse la Centrul Judetean Braila al APIA * Prin aceste acte s-a solicitat ajutorul de stat pentru o cantitate de 4.074.291,41 litri motorina, valoarea sprijinului fiind de peste 5 mil. lei *

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) – Centrul Judetean Braila informeaza ca s-a incheiat campania de depunere a cererilor pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferentei de acciza pentru motorina utilizata in agricultura – trimestrul IV  2012.

In perioada 1 – 31 ianuarie 2013, la APIA au fost depuse 371 de cereri, prin care s-a solicitat ajutorul de stat pentru o cantitate de 4.074.291,41 litri motorina. Acest combustibil a fost utilizat astfel: 3.647.459,69 litri motorina in sectorul vegetal, valoarea ajutorului fiind de 4.627.165,69 lei; 302.866,72 litri motorina in zootehnie, valoarea ajutorului fiind de 384.216,6 lei; 123.965 litri motorina pentru imbunatatiri funciare, suma ajutorului fiind de 157.261,99  lei.

“Ajutorul de stat se acorda sub forma de rambursare a diferentei dintre acciza standard si acciza redusa (stabilita la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in agricultura; pentru anul 2012, valoarea accizei decontate este de 1,2686 lei/litru de motorina. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, dupa primirea situatiei centralizatoare cu beneficiarii si sumele aferente cantitatilor de motorina achizitionate, stabileste prin ordin al ministrului, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, cantitatile de motorina ce beneficiaza de ajutor de stat acordat sub forma de rambursare, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate”, a precizat Daniela Militaru, director la APIA Braila.

* Amenzi usturatoare pentru incalcarea legii *

Beneficiarii accizei reduse pentru motorina utilizata in agricultura risca amenzi de pana la 20.000 de lei, dar si pierderea dreptului de a incasa acest ajutor de stat pentru o perioada de trei ani, daca in urma controalelor se dovedeste ca au beneficiat de un ajutor necuvenit. De asemenea, vanzarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sau utilizarea acesteia in alte scopuri decat cele prevazute de lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei.

“Ajutor necuvenit reprezinta orice suma care, in urma verificarilor efectuate de catre APIA sau de catre alte institutii abilitate, se constata ca a fost acordata beneficiarilor care nu au respectat prevederile legale. Beneficiarii care, prin inscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au incasat sume de la bugetul de stat in mod necuvenit nu mai beneficiaza de ajutor pentru o perioada de trei ani. Totodata, sumele reprezentand ajutor necuvenit se recupereaza de la beneficiarii ajutorului de stat”, a mai spus sefa de la APIA Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-