Published On: joi, Feb 7th, 2013

Perioada interbelica: Prostituatele Brailei, in bordeluri si in boschetii din Gradina Mare

Share This
Tags

*In anul 1939, in Braila, existau peste 150 de bordeluri. De asemenea, numeroase  imobile erau inchiriate pentru prostituate, specificandu-se ca inchirierea este valabila pentru “femeile de moravuri usoare” sau pentru “artiste de varieteu”. Trei ani mai tarziu mai functionau doar 137 de bordeluri legale*

In casele de toleranta cu tarifele cele mai mici, practicau prostitutia femeile mai plinute sau fugarele, care isi vindeau trupurile, chiar si pentru un pol, marinarilor si hamalilor din port.

Soldatii frecventau des locatiile din Strada Cetatii 15, dar si Casa Hepites 20, in timp ce ofiterii isi cautau relaxarea la Hotel Carpati sau Hotel Regal.

Cea mai “ceruta” prostituata din oras era o anume Floricica Gropeanu, bruneta, “cu forme rotunjite”, care castiga pe luna chiar si 15.000 de lei, comparative cu un muncitor din port, a carui salariu ajungea la 1.000 de lei lunar.

O alta “celebritate” a acelor timpuri era Ghiocica Rasnoveanu, o vedeta a bordelurilor de pe strada Unirii, care avea chiar si patru clienti pe zi, iar tariful acesteia ajungea la 200 de lei per client.

Majoritatea femeilor usoare din Braila erau rusoaice, tiganci sau evreice, venite din Bucuresti, Macin sau Ismail.

Prostitutia fiind tolerata in aceea perioada, organele de politie le tineau sub supraveghere doar pe femeile care erau cunoscute ca fiind bolnave de sifilis, refuzand sa isi faca analizele de sange. Au fost inregistrate cazuri in care prostituate cu boli venerice au imbolnavit echipaje intregi de marinari.

In perioada de dupa Primul Razboi Mondial si pana la mijlocul anilor ‘40, prostitutia braileana a cunoscut apogeul.

Pentru adolescenti, dar si pentru cei care nu detineau venituri mari, care isi doreau o partida de amor exista si optiunea Gradina Mare. Un raport sexual, in boscheti, costa intre 10 si 50 de lei.

Ana, poreclita Aurica, de 18 ani, de nationalitate romana era descrisa in documentele politiei brailene ca fiind de “statura mijlocie, par castaniu, ochi caprui, nas mare, necasatorita”.

Si femeile divortate se indreptau spre prostitutie. Lenuta era una dintre acestea, in varsta de 30 de ani, cu “parul castaniu, ondulat sub forma de sarmalute” si “ochii albastri”.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-