Published On: vin, Feb 1st, 2013

Pasaportul electronic ar putea fi clonat

Share This
Tags

* O parte din datele stocate pe cipul pasaportului electronic ar putea fi citite si modificate *

Pentru a afla informatii referitoare la experimentul realizat de un roman despre clonarea pasapoartelor, am stat de vorba cu comisarul sef de Politie Marian Puiu Boboc, de la Serviciul Public Comunitar de Eliberare si Evidenta a Pasapoartelor Simple Braila.

“Nu cunosc date despre acest lucru, deci nu pot sa comentez”, a declarat Marian Puiu Boboc, comisar sef de la SPCEEPS.

Pasaportul electronic a fost pus in circulatie in Romania la data de 31 decembrie 2008. Acesta nu este obligatoriu, existand alternative obtinerii unui pasaport temporar, a carui valabilitate este de 12 luni. Pasaportul electronic are o valabilitate de 3 ani pentru persoanele cu o varsta de pana la 6 ani si 5 ani pentru persoanele care au implinit aceasta varsta.

Asociatia pentru Tehnologie si internet (APTI) avertizeaza ca datele primare inscrise pe cipul unui pasaport electronic pot fi citite de la distanta, folosind produse legale disponibile public.

Un expert roman a realizat acest experiment cu ajutorul unui telefon mobil cu tehnologia NFC (Near Field Communication), o aplicatie gratuita si o cheie de acces usor de ghicit. El sustine ca pe baza acestor date cipul ar putea fi clonat. Datele ce ar putea accesate sunt: tipul documentului, numele, prenumele, numarul documentului, data nasterii, nationalitatea, sexul,poza, tara emitenta si data expirarii.

Oficialii de la Ministerul Asociatiilor si Internelor spun ca datele necesare citirii pasaportului electronic nu sunt usor de obtinut sI ca ar fi imposibila clonarea cipului. Acestia sustin ca nu au fost semnalate cazuri de falsificare a datelor in tara.

Comentarii

comentariu

About the Author

-