Published On: Soare, Feb 24th, 2013

Obiceiuri de Dragobete

Share This
Tags

Ziua de Dragobete este privita in colectivul popular drept una de mare sarbatoare. Asadar in aceasta zi nu se coase, nu se spala, nu se munceste la camp, in schimb se face curatenie in casa pentru ca toate zilele ce vor urma sa fie pline de prospetime. Se mai spune ca daca ai norocul sa auzi pupaza cantand in ziua de Dragobete, vei fi harnic tot anul. Daca ploua, primavara va veni devreme si va fi frumoasa.

Traditia de Dragobete sau Logodnicul pasarilor este una straveche si cu adanci radacini in mentalul colectiv popular. Chiar dacain zilele noastre Sfantul Valentin castiga teren, chiar daca sarbatoarea dragostei a devenit, ca multe altele, una comerciala, exista inca multe zone ale tarii in care tinerii respecta datina strabuna, iar iubirea lor este celebrata asa cum se cuvine. Legatura fireasca dintre cer si pamant este mijlocita de Logodnicul pasarilor, alesul inimii trebuie sa se arate vrednic de iubirea fetei, iar unirea celor doi se pecetluieste in fata lumii, printr-un sarut.

De Dragobete sunt legate multe obiceiuri si credinte frumoase. Astfel, se spune ca aceia care se intalnesc si se plac in aceasta zi raman toata viata impreuna, iar cei care participa la petrecerea de Dragobete vor fi feriti de boli tot anul. Pe gospodari ii ajuta sa aiba un an imbelsugat.

Se crede ca cine participa la sarbatoarea Dragobetelor o sa aiba o sanatate de fier pâna la urmatoarea sarbatoare a iubirii, si va fi ferit in acel an de febra sau de alte boli cu “fierbinteala”. De asemenea, cei care luau parte la aceasta sarbatoare a veseliei si a voii bune, vor avea un an plin cu de toate, cu impliniri si bogatii. Ploaia de Dragobete, daca era, semnifica o primavara timpurie si frumoasa. Era interzis de sacrificat animale, deoarece uniunile simbolice facute in aceasta zi isi pierdeau din putere.

In unele zone ale tarii, fetele nemaritate strang zapada si o topesc, folosind apa pentru a se spala pe fata si pe cap cu aceasta in dimineata zilei de Dragobete. Astfel, cel iubit le va considera mai frumoase.

Comentarii

comentariu

About the Author

-