Published On: vin, Feb 1st, 2013

Noul Cod Fiscal intra astazi în vigoare

Share This
Tags

* Noul Cod Fiscal intra în vigoare astazi si cuprinde o serie de modificari în domeniul tuturor impozitelor si taxelor majore – impozit pe venit, impozit pe profit, accize, TVA, CAS, precum si revizuirea semnificativa a sistemului de impozitare a veniturilor din activitati agricole, toate aceste masuri urmând sa aduca la buget aproximativ doua miliarde de lei *

Modificari si completari la prevederile Codului fiscal cu aplicabilitate de la 1 februarie 2013

Impozit pe Profit

Se introduc prevederi referitoare la întocmirea Registrului de evidenta fiscala. Astfel, desi pâna în prezent, în conformitate cu Normele de aplicare a Codului fiscal, la completarea Registrului de evidenta fiscala nu existau reguli specifice, începând cu 1 februarie 2013 acesta trebuie sa evidentieze veniturile impozabile realizate din orice sursa, precum si cheltuielile efectuate în scopul realizarii acestora, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.

Cheltuieli de cercetare-dezvoltare: deducerea suplimentara la calculul profitului impozabil a cheltuielilor eligibile de cercetare-dezvoltare se majoreaza de la 20%la 50%; se mentioneaza ca stimulentele fiscale se acorda pentru activitatile de cercetare-dezvoltare efectuate atât pe teritoriul national, cât si în statele membre ale UE sau care apartin Spatiului Economic European; se aduc clarificari suplimentare referitoare la cheltuielile eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare mentionate mai sus.

Cheltuielile înregistrate în contabilitate si dovedite ulterior ca fiind legate de fapte de coruptie reprezinta cheltuieli nedeductibile fiscal.

În vederea determinarii gradului de îndatorare relevant în tratarea cheltuielilor cu dobânzile drept deductibile/nedeductibile fiscal, se defineste notiunea de credit/împrumut.

Impozit pe Venit

Se modifica si se introduc noi prevederi referitoare la sistemul de impozitare a veniturilor din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Îndemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii în interesul serviciului, precumsi orice alte sume de aceeasi natura, este neimpozabila în limita a de 2.5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutii publice. Partea care depaseste acest nivel (2.5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutii publice) se considera venit asimilar salariilor si se impoziteaza cu cota de impozit pe venit de 16%.

Se coreleaza prevederile Codului fiscal referitoare la reclasificarea anumitor sume drept dividende acordate. Astfel, sumele platite de o persoana juridica pentru bunurile sau serviciile furnizate în favoarea unui participant la capitalul social, daca plata este facuta în interesul personal al acestuia, reprezinta venituri din dividende si se impoziteaza în mod corespunzator.

Impozitul pe Veniturile Microintreprinderilor

Începând cu 1 februarie 2013, impozitul pe veniturile microintreprinderilor este obligatoriu. Astfel, daca îndeplinesc conditiile prevazute de Codul fiscal, microintreprinderile platitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor începând cu anul fiscal urmator.

Limita maxima a veniturilor obtinute în vederea aplicarii impozitului pe veniturile microintreprinderilor se reduce de la 100.000 Euro la 65.000 Euro. Prevederea referitoare la numarul de angajati ai persoanei juridice care aplica impozitul pe veniturile microintreprinderilor este abrogata si nu mai reprezinta o conditie în acest sens.

Contributii Sociale Obligatorii

Similar cu prevederile privind impozitul pe venit, îndemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii în interesul serviciului, precum si orice alte sume de aceeasi natura, este neimpozabila în limita a de 2.5 ori nivelul stabilit pentru personalul din institutii publice. Partea care depaseste acest nivel se considera venit asimilat salariilor si se impoziteaza cu cotele de contributii sociale obligatorii aferente.

De asemenea, se aduc o serie de modificari si clarificari cu privire la contributiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Comentarii

comentariu

About the Author

-