Published On: Soare, Feb 3rd, 2013

Noul Cod Fiscal, cu taxe noi si majorari a celor existente

Share This
Tags

* De vineri, cand a intrat în vigoare noul Cod Fiscal, au aparut noi taxe, iar in cazul celor existente s-au majorat considerabil * Modificarile noului Cod Fiscal vizeaza toate taxele importante, printre care TVA, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe profit, precum si modificarea sistemului de impozitare din agricultura *

De la inceputul acestui an, Guvernul s-a pus pe mari schimbari. Una face referire la Codul Fiscal. Astfel, guvernantii au ajuns la conculuzia ca masurile din noul Cod Fiscal ar urma sa aduca la buget venituri suplimentare de aproximativ doua miliarde de lei.

Categoriile care vor fi cel mai afectate sunt firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 65.000 de euro, precum si un milion de mici fermieri. De asemenea, majorarea accizelor la bere, bauturi fermentate, tigarete, este de asteptat sa conduca la scumpiri ale acestor produse. Una dintre cele mai importante schimbari fiscale este descurajarea tranzactiilor cu firme din paradisurile fiscale

O noutate adusa de Codul Fiscal pe 2013 se refera la tarile cu care Romania nu are încheiate acorduri de schimburi de informatii, adica cu paradisurile fiscale. Specialistii Transfer Pricing Services (TPS), companie specializata în consultanta privind evaluarea tranzactiilor intra-grup, sunt de parere ca este vorba despre una dintre cele mai importante schimbari de natura fiscala din ultimii ani – “o descurajare oficiala si penalizare a priori a tranzactiilor încheiate cu entitati înregistate într-un paradis fiscal”. Practic, toate veniturile obtinute din Romania de catre companiile off-shore vor fi impozitate în Romania cu 50%, fata de 16%, cat era pana acum.

{n Codul Fiscal se precizeaza “La articolul 116 alineatul (2), dupa litera c) se introduce o noua litera, litera c1), cu urmatorul cuprins: <c1) 50% pentru veniturile prevazute la art. 115 alin. (1) lit. A) – g), k) si l) daca veniturile sunt platite intr-un stat cu care Romania nu are incheiat un instrument juridic in baza caruia sa se realizeze schimbul de informatii>.”

* Activitatea agricola impozitata de stat *

O alta noutate pe care o aduce Codul Fiscal face referire la activitatea desfasurata de micii producatori agricoli. In acest sens, Guvernul a schimbat modalitatea de impozitare a micilor fermieri, ajungandu-se in situatia in care, nici mai mult, nici mai putin de un milion de mici fermieri vor fi nevoiti sa scoata din buzunare alti bani pentru a plati impozitele stabilite pentru acest an.

Statul va impozita fermierii, in calitate de persoane fizice, în functie de veniturile estimate pe baza suprafetelor agricole detinute sau în functie de numarul de animale pe care le detin. Pana acum statul percepea un impozit de 2% din veniturile declarate de fermierii persoane fizice. De asemenea, de impozitare nu vor scapa nici veniturile pe care producatorii le au din cresterea animalelor, precum si veniturile din silvicultura si piscicultura.

* Sunt si unii norocosi *

De modificarile Codului Fiscal nu vor fi afectati fermierii care au o suprafata cultivata de maximum doua hectare si care obtin venituri din cultivarea cerealelor, plante oleaginoase, cartofi, sfecla de zahar, hamei si leguminoase pentru boabe, acestia fiind exceptati de la impozitare. Nu vor plati impozit nici agricultorii care au maxim 10 ovine si caprine, pana la 3 vaci, 6 porci, 100 de pasari sau 100 familii de albine.

Cu alte cuvinte, producatorii de cereale inregistrate ca persoane fizice cu mai putin de doua hectare nu vor fi impozitati, ca si pana în prezent. Cei care detin între doua si cinci hectare si care achitau un impozit de 214,5 lei pe hectar vor plati 96,5 lei, iar proprietarii a mai mult de 50 de hectare de teren, care plateau tot 214,5 lei pe hectar, vor fi taxati cu 84,94 lei pe hectar.

Facem precizarea ca plata impozitului se face catre bugetul de stat în doua rate egale. Jumatate din impozit se achita pana la 25 septembrie inclusiv, iar diferenta pana la 15 decembrie inclusiv.

O alta noutate vizeaza persoanele care sunt detasate în tara sau strainatate. Indemnizatiile primite de angajati pe perioada delegarii si detasarii în tara si în strainatate, ce depasesc 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru personalul din institutiile publice, sunt subiect de contributii sociale, dupa cum se specifica in noul Cod Fiscal.

Comentarii

comentariu

About the Author

-